Pealtvaatajate sekka paiskunud ralliauto tappis 12-aastase tüdruku, Publikul paluti eemale hoida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAAN VÄLJAOTS

Laupäeval Antsla lähedal Roosiku ringrajal toimunud autokrossil kahe bagiauto kokkupõrkes juhitavuse kaotanud krossimasin paiskus raja ääres seisnud pealtvaatajate hulka, muljus seal inimesi ning peatus lõpuks vastu puud sõites. Haiglasse toimetatud kaheksast inimesest oli eilseks pärastlõunaks surnud 12-aastane tüdruk, äärmiselt raskes seisundis oli 23-aastane naine. Krossiauto ja selle juht viga ei saanud.

«Bagiautod (kerged, lahtised, metalltorudega ümbritsetud krossiautod) pidid sõitma viis umbes kilomeetripikkust ringi,» rääkis ka ise kohal olnud Antsla politseikonstaabel Meelis Kornel. «Autod läksid teisele ringile, tulid kurvist välja, siis on lühike sirge ja kohe uus kurv vasakule üles mäkke. Selle sirge peal sõitis üks bagi teisele tagant sisse. Kuhu täpselt, ei tea, seal tolmu sees ja auklikul teel oli ka vahetutel nägijatel raskusi. Esimene auto kaotas juhitavuse, sõitis piirdenöörist läbi, üle inimeste ja vastu puud.»

Võistluspaigas olnud ainus Antsla kiirabi võttis peale kolm kõige raskemas seisundis inimest ning kihutas Võru haigla poole. Ülejäänud vigastatud pandi juhuslikesse autodesse ja kiire telefonikõne peale startis Võrust kaks kiirabiautot neile vastu.

«Meile toodi kaheksa inimest,» ütles Võru haigla kiirabiosakonna juhataja Tiia Palo. «Esimesed jõudsid siia kell 14.05.»

«Juhuslikult oli Tartu reanimobiil tulnud sellal Võrru ühe meie neuroloogilise haige juurde,» rääkis Palo. «Kohe kihutas reanimobiil kõige raskemini vigastatutega Tartusse. Meie haige võis oodata.»

Tartusse Maarjamõisa haiglasse toimetatud kolmest inimesest suri ränki kolju ja ajuvigastusi saanud 12-aastane Võrumaalt pärit tüdruk pühapäeva hommikul kell kuus. Ülalõualuu murdnud 34-aastane Võrumaa mees on ravil Maarjamõisa stomatoloogilise kirurgia osakonnas. Reanimatsiooniosakonnast öeldi eile pärastlõunal, et sinna toodud 23-aastane tallinlanna on ränkade rindkerevigastustega üliraskes seisundis.

Võru haiglas on parema reieluu murru ja ajuvapustusega 15-aastane poiss (hukkunud tüdruku vend), ajuvapustusega 7-aastane poiss Antslast, sama diagnoosiga 24-aastane mees Urvastest. Võru haiglast on välja lubatud pähe põrutushaava saanud 24-aastane Rõuge mees ning 38-aastane Tallinlane, kellel said viga mõlemad jalad. Bagide ja veoautode krossi Eesti meistrivõistluste etapi korraldajateks olid Eesti Autospordi Liit ja Antsla vallavalitsus. Vallasekretär Tiina Vares vabandas eile, et vallavanem on Tallinnas autospordiliidus nõupidamisel ega volitanud kedagi juhtunu kohta informatsiooni andma. Nõupidamine kestis eile hilisõhtuni.

Et õnnetus ei juhtunud liikluseks avatud teel, vaid rallirajal ja võistlusel osaleva mootorsõidukiga, siis liikluspolitsei juhtunuga ei tegele. Küll peab juhtunu kohta seisukoha võtma Antsla politsei.

«Arvata võib, et kriminaalasja ei algatata,» ütles Antsla konstaabel. «Pealtvaatajatel keelati valjuhääldist korduvalt tolles kohas raja ääres seismine. Ka mina käisin neid sealt ära ajamas, kuid sain sõimu osaliseks. Nad ütlesid, et on kurvi sisemisel küljel ja seal ei saa midagi juhtuda.»

Konstaabli jutu järgi oli umbes viiskümmend pealtvaatajat roninud kahest küljest krossirajaga piirnevale kolmnurksele maalapile üle krossiraja ja piirdenööride. Tõsi, kolmandast küljest oli pääs raja äärde olnud vaba, kuid sealt lähenemiseks oleks pidanud tegema suure ringi läbi metsa.

Rahva seas liikuva jutu kohta, et publiku sekka sõitnud krossisõitja oli purjus, ütles konstaabel, et Koselt pärit mees palunud ise, et talle ekspertiis tehtaks. «Šokis inimesed olid valmis talle kallale minema,» kirjeldas konstaabel olukorda vahetult pärast õnnetust. Antsla haiglas tehtud ekspertiisi kohaselt oli krossisõitja kaine.

Autospordiliidu peasekretär Toomas Ristlaan ütles eile õhtul pärast nõupidamise lõppu «Postimehele», et autod olid tehniliselt korras ja Roosiku rada vastab ohutusnõuetele. «Ka inimesed ei olnud seespool ohutsooni ja kui auto oleks rajalt lihtsalt välja sõitnud, oleks ta kindlasti enne pealtvaatajaid muldvalli kinni jäänud. Häda oli selles, et teine auto paiskas ta üle muldvalli,» tõdes Ristlaan.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles