Tartu kaubahall saab enne erastamist aktsiaseltsiks, Kesklinna Kaubahall erastatakse rahvusvahelisel konkursil, Keskerakond täiendas Tartus valimisjaoskondade komisjone omainimestega, Soodustatakse Eesti ja Venemaa ühist filmitootmist, Tallinna valimiskom

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AITA OTTAS

Tartu suurima munitsipaalomanduses oleva kaupluse Kesklinna Kaubahalli erastamine on veninud. Linnavolikogu otsustas neljapäeval kujundada ettevõte aktsiaseltsiks ning erastada see aktsiapakki müües koos hoonega veel sellel aastal rahvusvahelise konkursi korras. Samuti otsustati müüa enampakkumisel Meltsiveski kauplus tervikvarana.

Kaubahall ehitati linna ühele soodsaimale krundile 1989. aastal. Ajamärgina on üldpinna 6200 ruutmeetrist kaubanduslikku pinda vaid umbes kolmandik. Laopindade ümberehitamisega saaks kuni 1000 m2 juurde, ent see nõuab suuri investeeringuid.

Erastamise nimekirja lülitati Kesklinna Kaubahall eelmise aasta mais tingimusega, et hoone antakse rendile 20 aastaks. Vahepeal on aga jõutud arusaamisele, et rentnik ei ole huvitatud suurematest kulutustest. Välissuhete ja ettevõtluse arengu osakonna asejuhataja Malle Blumenau tõi volikogule ebaõnnestunud tehingute näitena kohviku Tempo, restorani Kaseke ja Kalda kohviku, mis kõik olid antud rendile ja on nüüdseks suletud.

Juba varem võttis volikogu vastu põhimõttelise otsuse erastada kaubahall aktsiate müümise kaudu. Neljapäeval kinnitati aktsiakapitali suuruseks 5 800 000 krooni. Samuti kinnitati AS Kesklinna Kaubahalli juhatuse liikmed eesotsas praeguse direktori Marvi Kibega ning seitsmeliikmeline nõukogu, kus on lisaks Malle Blumenaule kuus volinikku. Volinikest esindajad valiti salajasel hääletamisel.

Nõukogu hakkab ette valmistama erastamisprotsessi. Malle Blumenau hinnangul peaks jõudma kaubahalli erastada selle aasta lõpul. «Et vältida kohalike ärimeeste kokkuleplust, mida on Tartus ka esinenud, ning et saada parimat pakkumist, erastame kaubahalli rahvusvahelisel konkursil. Investeeringute agentuuri Tartu kontor on pakkunud selleks abi,» selgitas Blumenau.

Tervikvarana võõrandatakse Ujula tänavas asuv Meltsiveski kauplus, mis jääb ehitatava Kroonuaia silla naabrusesse.

Volikogu eelmisel istungil oli linnavalitsus esitanud projekti müüa kauplus seda praegu haldavale aktsiaseltsile G-MEX. Volikogu survel läheb hoone enampakkumisele alghinnaga 700 000 krooni, mis on G-MEXi pakutud ostusumma. Ekspertide hinnangul vajab hoone kohe suuremahulisi remonttöid enam kui kolme miljoni krooni eest.

Kesklinna hoone, kus praegu asub vaid õllerestoran Humal, on enampakkumisel teist korda ja selle hinda on alandatud alghinnast 3 miljonist 200 000 krooni võrra. Linnavarade osakonna juhataja Ülle Laas ütles, et huvilisi on praegu juba kümmekond.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

AITA OTTAS

Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse esimees Tõnu Kauba tegi linnavolikogu istungil ettepaneku lülitada valimisjaoskondade koosseisudesse 19 lisaasendusliiget. Volikogu oli ettepanekuga nõus, lisaks esitas omapoolseid kandidaate ka Tartu linnavalitsus.

Volikogu istungil tuli kinnitada nende nimekiri, kes hakkavad valimisjaoskondades tegelema kohalike valimistega. 21st valimisjaoskonnast oli vaid kahte esitatud maksimumarv ehk neli asendusliiget. Seitsmes ei olnud ette nähtud ühtegi asendajat.

Tõnu Kauba põhjendaski oma ettepanekut sellega, et asendusliikmete puudumine võib segada komisjonide korrektset tööd. «Eelhääletus algab juba 10. oktoobril ja kestab kümme päeva. Mäletan eelmistest valimistest, et igas jaoskonnas ei jätkunud eelhääletuse ajal töötajaid.»

«Erinevad poliitilised jõud peaksidki olema jaoskondade tööd jälgimas. Kõigil fraktsioonidel oli võimalus esitada omapoolseid kandidaate, miks seda ei tehtud, ma ei tea,» ütles Kauba. Ta vastas «Postimehele», et esitatud 19 inimesest kuuluvad kaks Keskerakonda, ülejäänud on nende nimekirjas kandideerijate sugulased või tuttavad, kes elavad vastavas piirkonnas.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

TAMBET KAUGEMA

Vene Föderatsiooni kinokomitee esimees Armen Medvedjev ja Eesti kultuuriminister Jaak Allik kirjutasid eile alla kokkuleppele, mis tagab soodustingimused Eesti-Vene koostööfilmide tootmisel.

Kultuuriminister Allik avaldas heameelt, et läinud kevadel Moskvas meie kultuuriministeeriumi ja Vene Föderatsiooni kinokomitee vahel sõlmitud koostöökokkulepe jõudis oma esimeste viljadeni juba poole aasta möödudes ja tookord sõlmitud raamlepingu kaks esimest punkti on nüüd täidetud.

Üleeile avati Tallinna kinomajas filminädal «Uus vene film», eile kirjutati alla kokkulepe koostööfilmide tootmise kohta. Jaak Allik ütles, et sõlmitud kokkulepe ei ole üksnes kultuurialane, vaid ka majanduslik. Alliku sõnul tagab kokkulepe osapooltele oma partneri territooriumil soodusrezhiimi filmide tootmisel ja levitamisel.

Sõlmitud kokkulepe hõlmab nii Eesti-Vene ühisfilme kui ka mõne kolmanda riigi filmitegijatega üheskoos tehtavaid filme. Jaak Allik juhtis tähelepanu kokkuleppe punktidele, mis kohustab aitama ning soodustama lepingupartneri filmide levikut. Koostööst Eestiga ollakse välismaal huvitatud ka seetõttu, et Eesti kaudu võib jõuda Venemaa küllalt laiale filmiturule, kinnitas minister Allik.

Vene Föderatsiooni kinokomitee esimees Armen Medvedjev ütles eile, et sõlmitud kokkulepe ei ole mõeldud ametnike tarvis, vaid vene ja eesti kinotegijate heaks.

Kultuuriminister Alliku sõnul on ta kuulnud kahest väga huvitavast filmiprojektist, mille käivitamist peaks sõlmitud kokkulepe kiirendama.

Armen Medvedjevi juhitud kõrgetasemeline vene kinodelegatsioon sai kingituseks videokasseti filmiga «Need vanad armastuskirjad», CD-plaadi Arvo Pärdi muusikaga ja Eesti-teemalise fotoalbumi.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

EPP ALATALU

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste Tallinna territoriaalkomisjon tühistas eile üheksa kandidaadi registreerimise, kes ei olnud Tallinna registris. Kandideerimast loobus kolm kandidaati.

Valimiskandidaatide andmete kontrollimisel ilmnes, et Tiit Sinissaar ja Ott Sandrak Paremerakondade ja Mõõdukate valimisliidust, Iris Pärtelpoeg ja Priit Vilba Reformierakonna nimekirjast ning Zaven Bosikjan Eestimaa Ühendatud Rahvapartei nimekirjast ei olnud registreerimise hetkeks kantud Eesti hääleõiguslike kodanike registrisse. Nende registreerimine tühistati.

Tallinnas ei ole hääleõiguslike kodanike registrisse üldse kantud Paremerakondade ja Mõõdukate nimekirjast kandidaadid Jaan Leppik ja Helje Heitur-Dungay ning Eestimaa Demokraatliku Tööpartei nimekirjas olnud Artur Andrekson ning Tauno Koit, kelle registreerimine samuti tühistati.

Kandideerimisest loobusid Endel Reinberg ja Karli Eskusson Rahvusliku Koostöö nimekirjast ning Mihhail Soonvald nimekirjast Vene Erakond Eestis.

Reformierakonna liige Priit Vilba, kelle regsitreerimine tühistati, oli Reformierakonna kandidaat Tallinna linnapea kohale. Registris ei olnud ta ajutiselt Tallinna piires toimunud elukohavahetuse tõttu.

Reformierakonna poolt Tallinna volikogu valimistel kandideerima volitatud Rein Voog ütles «Postimehele», et nad kindlasti kaebavad selle tühistamiseotsuse edasi. Riigikogu liige Voog möönis samas, et ta saab aru aukudest seadustikus.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

URMAS KALDMAA

Pärnus pretendeerivad linnapea kohale kolm kandidaati. Viimasena tegi oma kandidaadi teatavaks valimisliit Brackmann, mis tahaks sellel ametikohal näha praegust linnapead Väino Lindet. Valimisliit Pärnakas on varem nimetanud linnapeakandidaadiks Koonderakonna Pärnu organisatsiooni esimehe Vello Järvesalu ja valimisliit Mesilased kultuuriministeeriumi kantsleri Toivo Kuldsepa.

Valimisliit Pärnakas on lisaks linnapeakandidaadile teinud valiku ka linnavolikogu esimehe suhtes ja pakub sellele kohale praegust linnavolikogu esimeest Märt Meret.

Linnavolikogu valimisteks on esitanud oma nimekirja kuus valimisliitu ja neli erakonda. Lisaks Brackmannile, Pärnakale ja Mesilastele kandideerivad veel valimisliidud Kodu, Linnakodanik ning Mõõdukad ja Rohelised. Erakondadest üritavad volikogusse pääseda Keskerakond, Eesti Demokraatlik Tööpartei, Vene Erakond Eestis ja Eestimaa Ühendatud Rahvapartei. Üldse kandideerivad linnavolikogu 33 kohale 198 valimisliidu või erakonna kandidaati ja kolm üksikkandidaati. Ühe üksikkandidaadi taotlus lükati tagasi, üks kandidaat loobus ise kandideerimast. Praegu on kontrollimisel veel 22 kandidaadi poolt esitatud andmete õigsus. Põhiliselt on kahtluse all, kas kandidaadid elasid Pärnus ka 1. juuni 1996 seisuga.

Erakondadega on selgelt seotud valimisliidud Brackmann ja Pärnakas. Brackmann seisab lähedal Reformierakonnale ja Pärnaka tuumiku moodustavad Koonderakonna liikmed. Täisnimekirja 33 linnavolikogu koha täitmiseks on esitanud peale Brackmanni ja Pärnaka veel valimisliit Mesilased, kuhu kuuluvad seni poliitikast ja linna juhtimisest kaugel seisnud, kuid sellegi poolest Pärnus hästi teatud inimesed. Tuntumatest võiks nimetada filmimees Mark Soosaart, Hansapanga juhatuse esimeest Juri Mõisa ja Jüri Vlassovit ansamblist Kuldne Trio. Ülejäänud valimisliidud on moodustatud kitsamalt piiritletud ühiste eesmärkide põhjal.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles