Linna raha Vähi korteri pingesüsteemis?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ENNO TAMMER

Tallinna kesklinnavalitsuses kinnitatud 1995. aasta esimese kvartali kapitaalremondi objektide nimekirja põhjal on alust kahtluseks, et maksumaksja rahakoti varal teostati või püüti teostada Tiit Vähi ja Olari Taali korteri kapitaalremonti.

«Postimehe» kasutada olev väljavõte kesklinnavalitsuses 14. veebruari 1995. aasta korraldusega nr 158 kinnitatud 1995. aasta esimese kvartali kapitaalremondi objektide nimekirjast näitab, et 117 000 krooni maksumaksja raha oli kavandatud Suur-Karja 5 objektile «üleviimiseks uuele pingesüsteemile».

Vastavast nimekirjast nähtub, et Vanalinna Kinnisvara Munitsipaalettevõttele oli esimese kvartali kapitaalremonttöödeks eraldatud kokku 600 000 krooni.

Suur-Karja 5 on Tallinna vanalinnas paiknev maja, mille teisel korrusel on peaminister Tiit Vähi korter ja kolmandal korrusel hoiupankur Olari Taali korter.

Taal omandas korteri skeemi kohaselt, kui 271-ruutmeetrine pind 14. novembril 1994 kinnitati Hoiupangale tööandja eluruumiks, siis 1. veebruaril arvati välja tööandja eluruumide hulgast ning millele järgnes erastamine 23. veebruaril 1995.

Varem väljaöeldu kohaselt sai Vähi, kes elas enne tagastatavas majas Roosikrantsi tänavas, 248-ruutmeetrise pinna Suur-Karja 5 majas kui mitteeluruumi, millest sai hiljem eluruum.

«Postimehe» tööpäeva lõpuks eile ei tulnud kesklinnavalitsusest ega peaministri infobüroost vastust küsimusele, millal Vähi korteri Suur-Karja 5 majas erastas.

Lõplikult kinnitamata andmeil toimus see enne 14. veebruari 1995 ehk enne, kui kesklinnavalitsus kinnitas Suur-Karja 5 objekti esimese kvartali kapitaalremondi objektide nimekirja. 14. veebruaril 1995 töötas praegune peaminister Tallinna volikogu esimehena.

Vähi on avalikkusele korduvalt kinnitanud, et kõik remondiga seotud kulutused kandis ta ise.

Eilse tööpäeva lõpuks ei tulnud «Postimehele» peaministri infobüroost vastust, kes ja kuidas tasus Suur-Karja 5 «üleviimise uuele pingesüsteemile».

Samuti ei saanud «Postimees» vastust, kes tellis ja tasus Suur-Karja 5 tööprojektide eest.

«Postimehe» kasutada on väljavõte AS Inrestauraator Projekti teostatud kapitaalremondi tööprojekti arhitektuursest osast Suur-Karja 5 kohta.

Vastava projekti tiitellehel on kirjas: valdaja - Tallinna Kesklinnavalitsus, tellija - Vanalinna EEV, objekt - elamu-kauplus, asukoht - Tallinn, Suur-Karja 5, kinnistu nr 471. Ka tööprojekti seletuskirja algus ütleb, et «hoone arhitektuurne kontseptsioon on koostatud Vanalinna EEV tellimisel».

Olukorda kirjeldades on lisatud: «teisel korrusel paiknenud ametiruumid on käesolevaks ajaks erastatud korterina» ja «kolmandal korrusel paiknevad Eesti Loto kontoriruumid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles