Maarja-Liis sõidab jälle Eurovisiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UUDISTETOIMETUS

Rahvusvahelise zhürii üliüksmeelsel otsusel valiti laupäeva õhtul Eesti tänavuseks eurolauluks Harmo Kallaste ja Kaari Sillamaa «Keelatud maa», mida esitab Maarja-Liis Ilus.

«Keelatud maa» saavutas kolmandiku võrra rohkem punkte kui teiseks jäänud «Üksik hing» (autor ja esitaja Hanna Pruuli). Laulu mäekõrgune võit tuli nii asjaosalistele kui linnahalli publikule üllatusena.

Raadio 2 kuulajate ja Eesti Televisiooni vaatajate lemmikuks osutus «Aeg», («Keelatud maa» tuli selle küsitluse põhjal teiseks, teised laulud jäid kaugele maha).

Eesti kohalik eelvalimiszhürii, mis 6. jaanuaril 37 demo hulgast kaheksa finaalikõlblikku lugu välja valis, pidas parimaks lugu «Tantsupalavik» (teiseks jäi «Aeg»). «Keelatud maa», mida demoversioonis esitas laulu autor Harmo Kallaste, pääses finaali viimaste hulgas (jagas 6.-7. kohta).

Võidulaulu autor Harmo Kallaste (25) on tuntud ansamblitest Krimbel ja Linnutee, suvel tegi ta koostööd Terminaatoriga, praegu House Of Gamesiga. «Keelatud maa» kirjutas ta kolm-neli aastat tagasi Janika Sillamaale Eurovisiooni lauluvõistlusel esitamiseks, kuid lõi siis käega.

Harmo Kallaste sõnul tuleb lugu nüüd otsast lõpuni uuesti teha. «Ma usun, et see ei sõltu ainult minust, selle looga hakkab tegelema palju suurem meeskond kui seni,» kommenteeris helilooja. Loo praeguse versiooni produtsent ja helirezhissöör on Raul Rink. Taustavokaale laulavad Airi Allvee ja Evelin Samuel.

Möödunud aastal koos Ivo Linnaga Eesti eelvoorust napilt edasi pääsenud ja Oslos «Kaelakee häälega» viienda koha saavutanud Maarja-Liis (16) oli peale kontserdi lõppu pressikonverentsil nii väsinud, et ei jaksanud eriti rõõmustadagi. Maarja-Liis kinnitas, et «Keelatud maa» meeldis talle finaali pääsenud lugudest kõige rohkem.

Peale pressikonverentsi kiirustas Maarja-Liis esinema Elvasse Ego klubisse. «Seal on nüüd uus klubi juba suvest saadik,» kommenteeris laulja. Esinemine oli kokku lepitud tükk aega tagasi ja polnud Eurovisiooniga kuidagi seotud. Maarja-Liis ütles, et võidulaulu ta Elvas laulma nõus pole. «Ma usun, et Elva rahval ei ole mulle fonogrammi ka anda.»

Jüri Pihel peab tähtsaks esitajat

Eesti eurolaulu projekti juht Jüri Pihel ütles võistluse tulemust kommenteerides, et ta ei osanud aimata, et see lugu teistest niivõrd palju rohkem punkte saab. «Mulle tundus võistlus tasavägisem. See, et võidulaul sai vaid kümneid ja kaheksaid, on ilmselge märk sellest, et see peab hea laul olema. Pihel avaldas arvamust, et selle laulu edu juures on vaieldamatult suur osa ka esitajal.

Jüri Pihel sai võidulaulu teada päev varem, mil zhürii liikmete arvamused telefoni teel linti võeti. «Õige mitu heliloojat üritas tassi kohvi eest punkte teada saada,» naeris Pihel.

Tänavuse Eurovisiooni Eesti eelvooru suurim skandaal oli seotud Priit Pajusaare lauluga «Aeg». Selle laulu refrääni teema on spetsialistide hinnangul väga sarnane helilooja Jüri Salumäe lauluga «Sind hoian veel», mida möödunudaastasel Eesti tantsumuusika kogumikul «Sügishitt» esitab lauljatar nimega Kelly. Jüri Piheli sõnul on sarnasuse määr selline, et «kohtusse ei lähe, aga lolliks jääb».

Reedel, päev enne Eurovisiooni Eesti finaali võitmist, kirjutas Maarja-Liis koos plaadifirma Universal Music Entertainment Skandinaavia esindaja Gert Holmfrediga alla lepingule, mille kohaselt järgmise viie aasta jooksul kuulub tema plaadistamise õigus Hollandi litsentseerimisfirmale Toco International. Maarja-Liisi sissetulek oleneb tema järgmise plaadi müügiedust maailmas. Protsent, mille Maarja-Liis müügitulust endale saab, vastab protsendile, mida saavad keskmiselt Euroopa lauljad. Holmfredi sõnul ei ole neil plaanis Maarja-Liisi lauljaimidzhit kardinaalselt muutma hakata ega stiili vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles