Ikka Palusalust mõeldes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PAAVO KIVINE

Ülehomme möödub 89 aastat Kristjan Palusalu sünnist.

Spordimehe kuulsus kustub kiiresti, järeltulevatele põlvedele on ta üksnes nimi ajaraamatus. Nimi Palusalu on olnud midagi rohkemat. Legend? Jah, muidugi. Kuid mingis erilises kontekstis võrdus see nimi pikki aastaid paljudel ka mõistega EESTI AEG.

Ja mitte üksnes meil endil. Hiljuti käis siin tuntud Soome sporditegelane Pertti Paloheimo, et koguda materjali oma mälestusteraamatu tarvis. Portreekogumikus saavad koha kaks sportlast - nende oma maadluskuulsus Pertti Ukkola ja meie Kristjan Palusalu. Miks viimane? «Sest tema lugu liigutab, ületab spordimaailma piirid.»

Olümpiavõitja Ukkola lisas kõrvalt, et kui kunagine olümpiasangar ja sõjaaegne rindearst Heikki Savolainen kirjeldas ühele auditooriumile toonast kokkusaamist end soomlastele vangi andnud Palusaluga, võtnud see kuulajail silmad niiskeks.

Nüüd koguti siin raamatuks materjali, käidi Metsakalmistul.

Eestlastelgi on Palusalu-raamat veel olemata. Allakirjutanu on nii kaua selle tarvis materjali kogunud, et vahepeal on jõudnud vahetuda riigikord, aga ka kaduda paljud asjaosalised, peaosaline paraku nende seas. Muutunud aeg võib aga ka võimalikuks teha uusi, avameelsemaid meenutusi.

Käesolevaga kutsun veel kord neid, kel isiklikke või ka kaudseid kokkupuuteid Palusaluga, saatma neid allakirjutanule või võtma suusõnal kontakti.

NB! Eriti huvitaks teada, kas on veel jalgel keegi neist mõnekümnest, kes koos Palusaluga Kotlase laagrist põgenemisteekonda alustasid, või teab-tunneb ehk keegi neid kuut, kes tema seltsis lõpuks Soome rindele läkitati. Need olid: August Põldmar, Alfred Aun, Nikolai Rikson, Alfred Paunel, Valfred Hinnom ja Alfred Savi - kui uskuda 1942. aasta «Eesti Sõna».

Teretulnud on ka kõikvõimalikud dokumendid, fotod või muu materjal, mida palun läkitada aadressil:

Tallinn EE 0001, Gonsiori 12-15, tel. (fax) 425 495, Paavo Kivine.

Ette tänades abi eest raamatu koostamisel!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles