Sepp: Rimi juhtum oli hea kodanikuühiskonna näide

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepp
Evelyn Sepp Foto: Peeter Langovits

Riigikogu liige Evelyn Sepp rääkis täna parlamendis olulise tähtsusega riikliku küsimusena arutelul olnud kodanikuühiskonna teemal, et ka kodanikuühiskonnal on oma kibedad viljad ja ka kodanikuühiskond võib olla destruktiivne.


Sepp ütles, et kui viimastel aastatel on väga palju häid praktikaid kujunenud, mille üle saab küll ainult rõõmustada, siis samas saadab seda loomulikku arengut ka taandareng. «Ja ei ole midagi teha, ega kultuur ei tähenda alati nii-öelda positiivses mõttes midagi puhast ilusat, ka kodanikuühiskonnal on omad kibedad viljad ja ka kodanikuühiskond võib olla destruktiivne.»

Sepp sõnas, et eriti häiriv on riigikogu saalis kuulata juttu rahastamise, läbipaistvuse ja kaasatuse heast olukorrast Eestis nende inimeste käest, kelle pädevuses on reaalselt mõjutada protsesse, reaalselt kinnistada positiivseid käitumismudeleid ja väärtusi. «Mitte ainult opositsioonierakonna esindajana, vaid ka elus lahtiste silmadega ringikäiva inimesena julgen ma öelda, et kui te tahate kaasata, siis ei saa kaasamine piirneda ainult küsimisega - siis on vaja ka ära kuulata, mida räägitakse. Mitte ainult ära kuulata, vaid ka arvestada.»

«Kui me räägime iseenesest õigest asjast riigi ja kodanikuühiskonna partnerlusest, siis sageli see partnerlus ei tähenda kahe võrdse osapoole koostööd, vaid sõltuvust ja sõltuvust läbi rahastamise skeemide, nii-öelda teatud poliitilise allutatuse kaasatakse neid, keda on sobilik kaasata ega kuulata neid, keda peaks kuulama,» lisas Sepp. Selles mõttes tasub tema hinnangul olla vägagi kriitiline.

Sepp lisas, et poliitiliselt sõltumatu ja väga tugevalt väärtuspõhine näide on Rimi juhtum. «Minul on isiklikult väga hea meel, et Eesti kodanikuühiskond selles mõttes on olemas ja julges ennast kokku võtta ja öelda väga selgelt, et Eesti inimesed tahavad ka Eesti liha. Omaette naljakas on sellest riigikogu saalis rääkida, aga see on tegelikult hea kodanikuühiskonna näide.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles