Tallinna KK Baltika sai lohutusvõidu, KORVPALL

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ALDO MAKSIMOV

KK Baltika korvpallimeeskond jõudis lõpuks võiduka lõpuni: Eesti karikafinaalis alistus neile KK Tartu, kelle oskamatu tegutsemine viimastel minutitel taas kohtumisse lahenduse tõi. Kahe mängu kokkuvõttes jäi KK Baltika peale kaheksa silmaga - mängud 74:73 ja 85:78.

Läinud aastal kaotas KK Baltika finaalis BC Kalevile ühtekokku kuuekümne punktiga, tänavu alistati sama klubi poolfinaalis 56ga. Kuidas asjalood ühe aastaga küll muutuvad! Et KK Baltika karikavõidu koduse korvpalli viimases etteastes kätte sai, on muidugi igati õiglane. Kiiduväärt hooaja eest paras tasu - BC Tallinn oli KK Baltikast meistrivõistluste finaalseerias siiski ju selgelt üle.

KK Tartu edu kuivas

Selleks, et Tartu meeskond edukalt mängitud saaks, tuleb vist korvpallireegleid muuta. Nagu suusahüpetes, näiteks. Kui ilm kehvaks muutub, teist vooru hüppemäel ei peeta. KK Tartulegi piisaks esimesest poolajast. Hiljem muutub atmosfäär platsil kangesti ärevaks. Kui kõik KK Tartu mängud kasvõi 35 minuti järel ära lõpetada, oleks tartlased ilmselt nii Eesti meistrid kui karikavõitjad.

Mustades särkides tartlased alustasid ka laupäeval KK Baltika «kodus» Kadaka spordihoones veenvalt. Vallo Reinkorti järjestikused viis ning Marek Noormetsa kaks punkti tõid tabloole kiiresti külaliste edunumbrid 9:2. Ja kuna peagi ilmnes, et seekord pole Aivar Kuusmaa tähetund, võinuks vahe veelgi kasvada. Ometi näitasid mõlemad kaunis tormakat ja pudedat korvpalli, kus ühe õnnestunud rünnaku kohta mängiti kolm maha.

Kuue ja pooleminutilise mängu järel seadis hästi visanud Andrus Nagel jalule viigi 13:13, veidi hiljem viis ta kolmesega tallinlased juba ette 18:15. KK Tartu eksis söötudega, lauas olid võõrustajad paremad - nii kasvas vahe 31:24le.

13. minutil teenis Marek Noormets järjest kaks viga, kokku oli neid juba neli. Tema asemele tuli Marti Lasn ja sai ka hästi hakkama. Peagi oli seis võrdne ning pärast Valmo Kriisa läbimurret juhtis KK Tartu 35:32. Kuusmaa arvukad viskeüritused ei tabanud endiselt. Poolaja lõpus vähendas Nagel vabavisetest KK Baltika kaotusseisu ühepunktiseks: 40:41.

Näotu lõppmäng

Ilusat mängu oli teisel mängupoolel vähe. Alustati ju taas nö nullist ehk seisult 114:114. Tartu sooritas oma rünnaku enamasti 12-15 sekundiga, KK Baltika otsis võimalust märksa kauem.

KK Baltikat hoidis veepeal Nagel, tartlastel oli teisel poolajal heas hoos Toomas Kandimaa, mängija, kelle üleminekut KK Tartusse Heino Rebane mäletatavasti algul hästi ei aktsepteerinud. Suurima edu saavutasid külalised pärast Vallo Reinkorti kaugviset (54:48) teise poolaja viiendal minutil. Ent kolm pool minutit hiljem oli seis KK Baltika kasuks 58:56 - Nagel vastas kolmesega. Sedasi, üle kivide ja kändude ning vahelduva eduga mänguvanker liikuski.

KK Baltika ei leidnud viimasel mänguveerandil enam hästi auku vastaste kaitses. Nii oli KK Tartul mitut puhku võimalus kiirrünnakul hõlpsaid korve teha, kuid ligi pooled vasturünnakud kaks-ühe ja kolm-kahe vastu lahendati nii rumalasti, et ründaja teenis veel ka vea pealekauba.

2.36 enne lõpuvilet juhtis KK Baltika 75:74. Tallinlased kaotasid rünnakul ka palli, Kriisa ei suutnud aga kaks-ühe vastu muud kui 3-4 meetrilt mööda visata. Varsti sai tartlaste kapten uue võimaluse, viskas uuesti mööda, nõudis viga, kaitsesse tagasi ei tulnud ning pälvis tehnilise vea - kena komplekt.

Tehnilise vea hankis 1.16 enne lõppu (77:74) ka Tanel Tein ning sellega kadus KK Tartu viimnegi lootus. Kui seni oli kõik veel võimalik, siis pärast tehnilist järgnes KK Baltika neli vabaviset, millest kolm tabas. Mänguaeg lõppes seisul 85:78.

Tartu mängijate (ja mitte ainult nende) silma riivas valusasti kohtuniketöö. Vigasid vilistasid Ants Eek ja Mati Mettas neile tõesti hoolega. «Küll on ikka terane kohtunik, kõike näeb ja ära vilistab,» leidis üks tuntud Eesti korvpallur publiku seast. Samas jäi tähelepanuta näiteks see, kui Andrus Nagel palli ja kahe jalaga audis seisis. Tõsi, tartlaste keevalist käitumist see päriselt ei õigusta, liiatigi olnud vile Tartus pealinlaste meelest veelgi ühepoolsem.

KK Baltika ei teinud finaalis midagi säravat, kuid kogemus ja mängutarkus annavad neile vähemasti KK Tartu ees eelise. Isegi Kuusmaa, kellel oli muidu vilets päev, kogus viimastel minutitel määravad viis-kuus punkti. Teise kohtumise peaesineja oli siiski Nagel, kelle viskekindlus pani tartlasi enim nördima.

Kui punktuaalselt väljenduda, oli KK Baltika tänavuse hooaja Eesti edukaim korvpalliklubi - meistrivõistluste teine pluss karikavõitja. Emotsionaalselt ei saanud aga karikavõit meistritiitlile ligilähedalegi. Liiati ei kätke karikas endas mingeid privileege, sest tuleval sügisel alustab Euroopa karikasarjades ikka vaid üks Eesti klubi.

Võidukasse KK Baltika meeskonda kuulusid Andrus Nagel, Aivar Kuusmaa, Ivo Saksakulm, Valdo Lips, Indrek Varblane, Kim-Erik Küttis, Veiko Jurkatamm, Olev Luiga, Margus Tint, Kert Kesküla ja Mait Käbin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles