Veeteed kutsuvad!, SPORT TERVISEKS

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetab ANNE LILL

Pärnu veefestival 11. juulil Pärnu jõel
Viljandi paadimees 12. juulil Viljandi järvel
Emajõe maraton 7. septembril Emajõel
Pühajärve regatt 13. septembril Pühajärvel

Veespordialade populaarsus kasvab aasta aastalt ja seda just arenenud maades. Linnastumine ja tööstuse areng on kaasa toonud terviseprobleeme ning neile leevendust otsides leiab inimene taas tee loodusse. Veekogudel ning nende ümbruses on õhk allergiat tekitavatest ainetest puhtam, veekeskkond on parim abinõu stressi vastu.

Ka meil korraldatakse sel suvel esmakordselt neljast etapist koosnev ülevabariigiline sõudmise ja aerutamise ürituste sari, mille eesmärk on elavdada sõudesporti ja aerutamist tervisespordialana nii vanade kui noorte hulgas.

Aerutamise ja Sõudmise Olümpiaettevalmistus- ja Koolituskeskuse ning Eesti Tervisespordiühenduse poolt korraldatavat üritust tutvustab Avo Adami (ETSÜ).

Ürituse idee iseenesest pole uus. Juba aastaid on läbi viidud Pühajärve regatti ja Emajõe maratoni ning osalejaid on neil üritustel olnud rohkesti. Uudne on vast see, et kõikidel etappidel on üheste ning kaheste matkasüstade/kanuude ja üheste akadeemiliste sõudepaatide kõrval kavas ka vabaklass ehk kõikvõimalikud inimjõul liikuvad alused (alates pesuvannidest ja parvedest, kummi- ja kirikupaatidest ja lõpetades vesijalgratastega) ning ühene ja kahene rahvapaat. Kõik neli üritust on kavandatud seeriavõitlusena.

Iga etapi kohta on kinnitatud omaette juhend ning välja pakutud huvipakkuv meelelahutusprogramm. Iga etapi kõikide paadiklasside kolme esimest autasustatakse diplomi ja auhindadega, seeriavõistluse kokkuvõttes iga klassi kolme paremat diplomi ning korraldajate ja ürituse sponsorite poolt välja pandud hinnaliste auhindadega. Lisaks antakse läbiviijate poolt vabaklassis välja rida eriauhindu. Plaanis on autasustada kõige huvitavamat või omapärasemat veesõidukit, samuti kõige nooremat ja vanemat osavõtjat.

Seeriavõistluses on võimalik osaleda nii oma kui ka klubi alustega, soovi korral on eelnevalt registreerunud osalejatel võimalus tasuta kasutada firma TAHE matkasüstasid ning rahvapaate. Rahvapaadid võivad olla valmistatud ükskõik millisest materjalist, nendele pole kehtestatud kaalupiiranguid, kuid paadi laiuse ja pikkuse suhe ei tohi olla väiksem kui üks kuuendik. Paadil peab olema liikumatu pink ning tulli pöörlemistelg ei tohi olla paadipardast kaugemal kui tulli võlli läbimõõt.

Pärnus üheksa kilomeetrit

Iga etapi programm on erinev. Nii on Pärnu veefestivalil üheste akadeemiliste sõudepaatide distantsi pikkuseks 9 kilomeetrit ning see kannab nimetust «Teine Pärnu Kuninglik Regatt».

Ka matkasüstad ja -kanuud peavad läbima 9 kilomeetrit, rahvapaadid aga ühe kilomeetri ning vabaklassis on distantsi pikkus kas üks või 9 kilomeetrit ehk iga osavõtja valib distantsi vastavalt liikumise kiirusele ning aluse võimalustele. Võistlus peetakse Pärnu jõel, start ja finish on kesklinna silla juures. Kõige pikema distantsi pööre on Pärnu uue silla taga, orienteeruv stardiaeg kell 18.

Lisaks sportlikule osale on ürituse üks peakorraldajatest, Pärnu Päikeseraadio, veefestivalile kavandanud lustaka ja ulatusliku meelelahutusprogrammi.

Viljandis kolm distantsi, Tartus maraton

Viljandi paadimehe sõidupaigaks on Viljandi järv ning distantsideks 6 km (akadeemilised sõudepaadid ja matkasüstad-kanuud), 1 km (rahvapaadid) ning 500 m ja üks kilomeeter (vabaklass). Start ja finish on Viljandi Vetelpäästejaama ees, 6 km distants kulgeb Raudna jõe suudmeni ja tagasi, start antakse kell 12 päeval.

Emajõe maratonil on võimalus jõudu proovida juba tõelistel maratonidistantsidel. Nii on akadeemiliste paatide, matkasüstade ja kanuude ning vabaklassi aluste raja pikkus 56 km, vabaklassis saab valida veel 32 km ja 18 km vahel, rahvapaatidel tuleb läbida 18 km.

Start antakse kell 10 Emajõe suudmest Võrtsjärvel (56 km), Reku parvelt (32 km) ning Kärevere silla juurest (18 km), finish on Kvissentalis.

Pühajärve regatil on distantside pikkus 1,5 km (rahvapaadid ja vabaklass) ning 5 km (akadeemilised sõudepaadid, matkasüstad-kanuud ja vabaklassi alused). Võisteldakse Pühajärvel, start ja finish on vetelpäästejaama ees, start antakse kell 13.

Registreerimisest

Selleks, et üritusel osaleda, tuleb enne igat etappi registreerida ning tasuda osavõtumaks. Eelregistreerimise korral on maksu suurus (igal etapil) lastele ja noortele 20 krooni ning täiskasvanuile 30 krooni iga osaleja kohta. Tasuda võib ka pärast eelregistreerimise lõppemist või enne igat etappi võistluspaigas, siis aga on osavõtumaksu suuruseks vastavalt 30 ja 50 krooni.

Eelregistreerimine Pärnu veefestivalile ja Viljandi paadimehele lõpeb 1. juulil, Emajõe maratonile 25. augustil ning Pühajärve regatile 1. septembril. Igale etapile saab ennast eelnevalt registreerida Eesti Sõudeliidus (Regati pst 1, EE0019 Tallinn, tel 6 398 675, faks 6 398 653). Pärnu veefestivalile ka Aerutamise ja Sõudmise Olümpiaettevalmistuskeskuses Pärnus (Ringi 14a, EE3600 Pärnu, tel. 42 795) või Pärnu Päikeseraadios (Suvituse 6, EE3600 Pärnu, tel. 31 370, faks 31 380), etapile Viljandi paadimees ka Viljandi Sõudeklubis (Vaksali 4, EE2900 Viljandi), Emajõe maratonile ka Tartu Spordiseltsis Kalev (Magasini 3/5, EE2400 Tartu, tel. 432 627) ning Pühajärve regatile ka Tartu Aeruklubis (Lutsu 2, EE2400 Tartu, tel 434 053).

Osavõtumaksu võib tasuda sularahas registreerimiskohas või stardipaigas, aga ka eelnevalt ülekandega Aerutamise ja Sõudmise Olümpiaettevalmistus- ja Koolituskeskuse arvele nr. 221010030810 Hansapangas.

Kuna seeriavõistlus on esmakordne, ootavad korraldajad kõiki asjalikke ettepanekuid ja täiendusi, aga ka igakülgset abi ürituste läbiviimisel. Samas ootame aktiivset osavõttu nii endiste kui praeguste sõudjate-aerutajate poolt, arvukast tervisesportlaste perest, nii noorte kui ka vanade hulgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles