Eile maeti Rein Kaarepere

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TANEL RÜTMAN

Neljapäeval ootamatult surnud Eesti ühe tuntuima ärimehe, vaid 43-aastase Rein Kaarepere ärasaatmise tseremooniale kogunesid sajad Eesti avaliku elu tegelased.

Hansapanga peahoone pangasaalis läbi viidud jumalagajätutseremooniast võtsid teiste seas osa peaminister Mart Siimann, teede- ja sideminister Raivo Vare, kaitseminister Andrus Öövel, hulganisti oli ärasaatjate seas ka endiste valitsuste liikmeid. Viimset austust lahkunule oli avaldama tulnud ka kogu Hansapanga juhtkond, samuti oli arvukalt kohal teisi äri- ja poliitikategelasi, aga ka lihtsaid inimesi.

Peaminister Mart Siimann pidas hüvastijätukõne, milles tunnustas parimas meheeas lahkunud Rein Kaarepere suutlikkust ja pealehakkamist. «Sa tahtsid muuta maailma ja Sa ka tegid seda. Sinuta oleks Eesti äri- ja meediamaastik teine. Tähtsaim on aga, et Sa olid oma lähedastele väga hea inimene. Sellisena jääd Sa ka meie mälestustesse,» lausus Siimann. Ka Rein Kaarepere advokaadist sõber Tõnu Laak meenutas oma järelehüüdes eelkõige lahkunu laia haaret. «Sinu poolt alustatu lõpuleviimiseks jätkub tööd meile kõigile. Sa olid meile ja kogu Eesti rahvale ettevõtlikkuse ja edukuse võrdkuju,» märkis Laak.

Kirjanik Jaan Kaplinski rääkis Rein Kaareperest kui sõbrast. «Rein oli tüüpiline andja. Ta andis liiga palju. Meil kõigil oli teda liigpalju vaja. Nii jagas ta end ära meie kõigi vahel,» arvas Kaplinski. Kaareperet meenutas hüvastijätukõnega ka Sõnumilehe vastutav väljaandja Toomas Leito. Ta iseloomustas Kaareperet kui suurt loojat, kes andis samas ka teistele võimaluse luua.

Keelpillikvarteti saatel jätsid pärgadest üle külvatud pangasaalis leinajad lahkunuga hüvasti ning avaldasid kaastunnet omastele, eelkõige Rein Kaarepere lesele ja kahele tütrele. Hansapanga juurest suundusid matuselised mitmesajameetrises autode leinarongkäigus Metsakalmistule, kus Rein Kaarepere leidis viimse puhkepaiga.

Eesti ärimaailma tuntuimaid tegelasi, kaasaegse panganduse üks loojatest majandusdoktor Rein Kaarepere tuli avalikkuse ette ajakirjanduse kaudu, töötades aastatel 1984-1986 ajalehe Rahva Hääl asepeatoimetajana. Seejärel aastani 1990, töötas Kaarepere ministrite nõukogu esimehe Indrek Toome majandusnõunikuna. 1990-1993 käivitas ja juhtis Kaarepere toonase Nõukogude Liidu esimest erapanka - Tartu Kommertspanka. Ta oli ka 1992. aasta jaanuaris nüüdse Baltikumi suurima finantsgrupi Hansapanga loomise juures. 1994. aastast alates juhtis Kaarepere talle kuuluvat investeerimisfirmat Krenno, oli Sõnumilehe suuromanik ja käivitaja. Kaareperele kuulus ka märkimisväärne osa TV3, Meediapressi ning AS Ühendatud Ajakirjade aktsiatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles