Noored narkokullerid vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

RASMUS KAGGE

Eile mõistis Tallinna linnakohus kuni neljaks aastaks vangi üksteist Pärnu väidetavat narkokullerit, nende seitse kaaslast pääsesid tingimisi karistustega.

Peamiselt 19-21-aastaste kohtualuste ridadest kostis vaikset nuttu, kui kohtunik jõudis pärast pooleteisetunnist kohtuotsuse ettelugemist neile määratavate karistuste juurde. Saalist kostis kergendusohkeid, kui kohtunik Margot Mikler teatas seitsmele esialgu reaalselt vangi mõistetule, et nood lähevad trellide taha ainult siis, kui panevad määratud katseajal toime uue kuriteo.

Kuni kohtuotsuse jõustumiseni jäävad seitseteist kohtualust vabadusse ning võivad otsuse 10 päeva jooksul edasi kaevata Tallinna ringkonnakohtusse.

Kõige suurema karistuse, kolm aastat ja kaheksa kuud vangistust, sai ainsana vahi all olev Urmas Lipp (23). Talle pannakse süüks seda, et 1995. ja 1996. aastal värbas ta hulga noori, kes 500-1500-kroonise tasu eest nõustusid toimetama oma pärakus üle Rootsi piiri amfetamiini, mis oli pakitud preservatiividesse 130-grammisteks pulkadeks.

Nn narkomuulade värbamise, aga ka narkootikumide salakaubaveo osas olid kohtu alla antud ka vennad Silver (23) ja Rauno (20) Hännikäinen, Aivo Hints (23) ja Ego Ennok (19). Neid karistas linnakohus reaalse vangistusega, kõik karistusajad ulatusid üle kahe aasta.

Narkootikumide lihtsatest ületoimetajatest sai kõige rangema karistuse Egert Kamenjuk (21) - kolm aastat ja neli kuud poolkinnises vanglas. Vähemalt seitse korda amfetamiini Rootsi toimetanud Kamenjukile sai määravaks varasem Pärnu maakohtu mõistetud karistus, mis polnud uimastite üle piiri vedamisel veel kustunud.

Ülejäänud narkokulleritest said raskema karistuse Arto Toomsalu (20), Toomas Prins (19), Meelis Räitsak (19), Ülar Piho (32) ja Toivo Semjonov (36), kes kohtuotsuse jõustumisel peavad kaheks järgmiseks aastaks vanglasse kolima. Semjonovil pikeneb karistus veel nelja kuu võrra, sest linnakohtu otsusele liideti tema varasem karistus.

Kergemalt pääsesid Uno Sirelpuu (20), Rene Vaher (23), Kairi Aasmaa (20), Marko Moltshanenko (21), Renee Lõhmus (18), Kalle Klemmer (19) ja Krista Ollo (21), keda karistati kaheaastase vangistusega. Trellide taha pannakse aga seitse noort narkokullerit ainult juhul, kui nad järgmise kolme aasta jooksul panevad toime uue kuriteo.

«Tegemist on peamiselt varem karistamata 18-30-aastaste noormeeste ja neidudega, kellest mõned läksid ahvatluse ohvriks rahanappusest ning teised soovist näha kaunist Stockholmi,» on kohtualuseid iseloomustanud keskkriminaalpolitsei juhtivinspektor Vahur Metsatalu. «Nad ei andnud endale aru, mida teevad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles