Yorki hertsog Andrew vaimustus Tallinna siluetist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TANEL RÜTMAN

Eestis tutvumisvisiidil olev Briti kuninganna Elizabethi järeltulija Yorki hertsog prints Andrew eilne päev oli pühendatud kahe riigi heade ametlike suhete toonitamisele.

Suurbritannia kuningliku perekonna liikme prints Andrew eilse päeva sisustasid ametlikud visiidid. Alustas ta neid tutvumisest Ühendkuningriikide saatkonnaga, kus talle tutvustati saatkonna personali.

Kohtumised pealinlastega

Seejärel sõitis kuninglik külaline Viimsis asuvasse Laidoneri muuseumi, kus andis muuseumile brittide-poolse kingitusena üle tsheki 50 000-le kroonile.

Muuseumi juhataja Tanel Lääne sõnul kavatseb muuseum kuningliku annetuse eest osta paljundusmasina. Muuseumis külastas Andrew Briti Sõjamuuseumi kaasabil sisustatud briti tuba, milles asuv ekspositsioon on pühendatud Suurbritannia laevastiku tegevuse kajastamisele Vabadussõjas. Prints vaatas muuseumis põgusalt ka kroonikakaadreid Inglise kuninga George VI kroonimispidustustest 1937. aastal, kus Eestit esindas kindral Johan Laidoner.

Ka Paksu Margareeta juures Pikal tänaval prints Andrew poolt avatud mälestustahvel sümboliseeris Suurbritannia ja Eesti vahelisi tihedaid ajaloolisi ja sõjalisi sidemeid. Tahvlit avades avaldas prints lootust, et see meenutab veel tuhandeid aastaid neid inimesi, kes jätsid oma elu nii Briti kui Eesti sõjajõududes sõdides. Mälestustahvli avamist olid vaatama tulnud ka paljud linlased, kellest õnnelikemal õnnestus printsiga ka vestelda.

Lõunat sõi prints Andrew Kadriorus president Lennart Meri ja tosinkonna Eesti avaliku elu tegelasega. Lõunasöögile olid kutsutud erinevate elualade inimesed. Näiteks Eesti-Briti tihedaid ärikontakte esindas Eesti-Briti firma Baltika juhatuse esimees Meelis Milder, teadlaste poolt oli esindatud Briti teadlastega väga tihedaid kontakte omav Teaduste Akadeemia president Jüri Engelbrecht.

Peale lõunasööki sõitis prints 12 autost koosnevas korteezhis Miinisadamas asuvasse Eesti mereväebaasi, kus talle tutvustati Balti miinilaevade eskaadri Baltron juhtimiskeskust.

Koos president Meriga tegi prints ka pooletunnise sõidu Tallinna lahel. Presidendi pressinõuniku sõnul oli prints miinitraaleri Sulev pardalt avanenud Tallinna siluetist vaimustuses. Prints Andrew eilse päeva lõpetas õhtusöök 40 Eesti juhtiva avaliku elu tegelasega Tallinna raekojas.

Annetus haiglale

Tänase päeva tippsündmus leiab aset Niitvälja golfirajal, kus prints Andrew annab Nõmme haiglat esindavale eksmissile Kristiina Heinmetsale üle tsheki 41 000 krooniga. Vastav summa saadi kokku Eesti firmade ja eraisikute annetustest ning kogumise üheks initsiaatoriks oli ka Postimees. Pärastlõunal lahkub prints Andrew Eestist, lennates edasi Peterburi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles