Al-Qaeda esimeste suurrünnakute ohvrid ootavad abi

Evelyn Kaldoja
, päevatoimetaja / päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaks Ida-Aafrika pealinna – Dar es Salaam Tansaanias ja Nairobi Kenyas – said 7. augustil 1998 Al-Qaeda rahvusvahelise esilekerkimise esimesteks veristeks tunnistajateks ja põhjuseks, miks Osama bin Laden tõusis USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) kümne otsituma kurjategija hulka.


Eile kümne aasta taguseid USA saatkondade ees toimunud autoplahvatusi meenutama kogunenud ohvrid ja hukkunute lähedased väitsid, et nad on unustatud. Kannatanute sõnul on nad saanud ka märksa vähem hüvitisi kui näiteks 2001. aasta 11. septembri ohvrid.


«Me oleme hädas toimetulekuga, kuid keegi ei taha end enam meiega vaevata,» rääkis Paul Wala Nairobi ohvrite eest võitlevast organisatsioonist ajalehele The Los Angeles Times.


Tema sõnul jäid paljud pimedaks ja ratastooli ning kannatavad krooniliste vaevuste all. Ohvrite suutmatus tööle naasta on viinud vaesusse ka nende pered.


Wala jutu järgi pidid ohvrid isegi mälestusteenistust ise korraldama ja rahastama ning ei USA ega Kenya valitsus taha neid jutule võtta. «USA ametnikud kardavad meie teenistusele tulla, sest pelgavad häbi ja seda, et neilt küsitakse kompensatsiooni,» ütles ta.


Wala grupp leiab, et Ühendriigid peavad maksma igale ohvrile miljon dollarit (10 miljonit krooni) hüvitist: «Kui poleks olnud USA saatkonda Kenyas, poleks plahvatusi olnud.»


USA valitsuse teatel on nad viimase kümne aasta jooksul eraldanud saatkonnaplahvatuste ohvrite aitamiseks 42 miljonit dollarit (420 miljonit krooni) – maksnud haiglaarveid, pakkunud stipendiume ja parandanud hooneid.


Praegune USA suursaadik Kenyas Michael E. Ranneberger ütles Los Angeles Timesile, et tema hinnangul on ameeriklased andnud ohvritele palju abi. Otseste kompensatsioonide maksmine pole saadiku kinnitusel lihtsalt nende poliitika – seda ei tehta kusagil maailmas.


Poliitikud olid eilsel tähtpäeval sunnitud aga uuesti tõdema ka seda, et ei bin Ladenit ega ka Aafrika rünnakute peaorganisaatoriks peetavat Fazul Abdullah Mohammedit pole siiani tabatud.


Viimased teated Mohammedist on samas üsna värsked – uudisteagentuuri AP andmeil õnnestus terroristil nädalavahetusel Kenya rannikul napilt politsei eest pääseda.


«Viimaste päevade paljastused meenutasid meile, et meie keskel on jätkuvalt terroristid, kes plaanivad koledaid tegusid,» nentis mälestuskõnes Kenya peaminister Raila Odinga.

Plahvatused


•    1998. aasta 7. augustil kell 10.45 plahvatasid Kenyas Nairobis ja Tansaanias Dar es Salaamis USA saatkondade ees autopommid.
•    Nairobis hukkus 212 ja sai vigastada umbes 4000 inimest. Tansaanias sai surma vähemalt 11 ja vigastada 85 inimest.
•    Plahvatuste korraldamise võttis omaks Al-Qaeda, kellele see oli esimene suurem rahvusvahelist tähelepanu tõmmanud rünnak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles