Rolling Stones suples kullavihmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

VILLU PÄÄRT

Rokilegend The Rolling Stones’i laupäevast kontserti Tallinna lauluväljakule vaatama kogunenud ligi 40 000 inimest ei pidanud suurejoonelises vaatemängus pettuma.

Tallinna lauluväljakule tänavuse suve suurimat Eesti vabaõhukontserti vaatama tulnud publiku hulgas oli palju kuulda läti keelt. Rootsist kohalesõitnud fännid hõivasid lavaesise muru juba mitu tundi enne kontserdi algust.

«Ma tulin vaatama ainult seda, kui purjus Keith Jagger on,» märkis üks noormees õllesabas seistes.

Soojendusesineja shoti ansambel Big Country oli 1988. aastal esimene lääne rockansambel, kes Eestis esines. Big Country liider Stuart Adamson tähendas laupäeval lavalt kümne aasta tagust aega meenutades: «Meil oli siin tore. Aga ma ei tea, kas publiku hulgas on kedagi, kes seda mäletab?»

«Tere Tallinn»

Veidi enne kolmveerand kümmet uppus hiigelsuur lava, mille tagant laulukaart vaevu näha oli, sinisesse prozhektorivalgusse. Kostus müstilist muusikat. Suurel ümmargusel videoekraanil avanes keerlev avakosmos.

Taevas lauluväljaku kohal oli muutunud selgeks ning tunde rollinguid oodanud publik ilmutas esimesi vaimustuse märke.

Plahvatuse saatel ilmus eeslavale leopardinahas Keith Ri-chards, kes tõmbas kitarril avataktid rollingute kuulsaimast loost Satisfaction. 55-aastane solist Mick Jagger ilmus publiku ette kõrgendikul hüpeldes ning tormas siis pöörase kiirusega lava ühest servast teise, ilma et tema lauluhääl oleks kannatanud.

Suured eesriided vabastasid kullas helkleva lavakonstruktsiooni, mis koosnes eri stiilis sammastest ning kolmest hiigelsuurest kuldsest naisefiguurist.

«Tere Tallinn!» hõiskas Jagger. Tal oli varuks muidki eestikeelseid fraase, mida ta peaaegu arusaadavalt hõikas: «Tore on siin olla! Nüüd tuleb uus lugu!»

Kui publik pärast 1964. aastast pärit hitti Paint It Black kuumemaks muutus, hõikas Mick Jagger: «Te olete fantastilised!»

Kitarrist Charlie Watts hõõrus külmast kohmetunud käsi ja Mick Jagger kaebas T-särgile mantlit peale ajades: «Siin on nii külm!»

«Kas juba läbi või?» kuuldus publiku seast rahulolematusemõmin, kui Mick Jagger kontserdi keskel kõiki muusikuid ükshaaval esitlema asus.

«Meil kulus 34 aastat siiajõudmiseks,» teatas Keith Ri-chards, pahvis suitsu ja puksus naeru. Viskas siis poolpõlenud sigareti minema ning laulis ise kaks lugu, et Jagger saaks kõri puhata.

Lauluväljaku keskele kerkinud väikesele lavale ronis ansambel 60 meetri pikkust silda pidi, mis kerkis otse publiku kohale.

Lõpupaladeks mängis ansambel Jumping Jack Flash’i ning tagasiplaksutatult tuli ettekandele Brown Sugar, mille saateks kogu lauluväljak kuldsesse litrivihma uppus.

Lavalt hüvastijätuks lehvitades pühkis Mick Jagger pisara. Suurejoonelise tulevärgi ajal istus ansambel autosse, et juba samal õhtul Tallinnast Moskvasse lennata.

Rollingute maailmaturnee peakorraldaja Steve Howard teatas: «Teie publik oli fantastiline ja loodetavasti kõik, kes kontserdil käisid, jäid rahule. Ka bänd oli publiku üle väga õnnelik, teel lennujaama kuulsin vaid kiitvaid sõnu.»

Üksteist palli kümnest

Pedrobeati juhatuse esimees Sven Aabreldaal hindas The Rolling Stones’i lauluväljakul pakutut kümne palli süsteemis ühtteist palli väärivaks: «Raudselt parim ja suurim asi, mida kunagi Eestis tehtud on. Kindlasti parem kui eelmise aasta Michael Jackson. Ma ei ole rollingute fänn, aga see oli fantastiline. Tundub, et see toimib laval ülivõimsalt.»

Samas leidis ta, et publik oli pisut külmavõitu kõigele toimuvale kaasa elama. «Midagi pole teha, ma ei tea, kuidas see eestlasele ajusse jõuaks, et kontserdilt võiks märja särgiga ära minna, tantsida ja laulda,» ütles Aaberdaal.

Eesti muusik Tõnis Mägi lisas: «Kui kolmkümmend aastat oled oodanud, siis muidugi meeldis. Ülivõrdes. Meeldis seesama energiapall, mis on rockmuusika juures suhteliselt oluline, see, et üle 50-aastased mehed on nii heas vormis. Ei kujutagi ette, keda veel rohkem tahaks vaadata. Asi pole selles, et nad pole enam kõige moekamad, asi on jäädavates väärtustes. Rollarid on läbi aegade esimese kolme ansambli hulgas.»

Teisipäeval mängib Rolling Stones Moskvas. Viimane võimalus Rolling Stones’i Bridges To Babylon tuuri näha on tuleval suvel Inglismaal, siis mängib bänd tänavu tulumaksuprobleemide tõttu ärajäänud kontserdid.

Loe ka Kivistised või kivid. Kuid veerevad siiski

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles