Teepuuõli - bakterite, seente ja viiruste vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

BIRGIT PÜVE

Teepuuõli saadakse taime lehtedest ja noortest võrsetest.

Kuigi aborigeenid on kasutanud taime peenestatud lehti haavade, putukahammustuste ja nahahaiguste ravimiseks juba sadu aastaid, avastas kaasaegne teadus teepuuõli alles 1925. aastal.

Doktor Arthur Penfoldi laboratoorsed uuringud tegid kindlaks, et õli antiseptilised omadused on 12 korda tugevamad kui karboolhappel (fenoolil), tol ajal enim kasutatud antiseptikul.

Austraalias Queenslandi ja Uus-Lõuna-Walesi osariigi subtroopilistel rannikualadel kasvavast teepuupõõsast valmistatavat teepuuõli tutvustab Tartu Ülikooli Kesklinna apteegi käsimüügi osakonna farmatseut Urve Kivilaid.

l Teepuuõli on teadaolevalt ainuke eeterlik õli, mis toimib tõhusalt kolme tüüpi infektsiooni põhjustavate organismide - bakterite, seente ja viiruste - vastu. Õli on lisaks ka esmaabivahend.

See sisaldab üle saja komponendi ja on üks väheseid õlisid, mida võib kasutada ka lahjendamata.

* Kuna õli ei kahjusta nahka, sobib seda kasutada mädapaisete, haavade (õli soodustab haavade kinnikasvamist) ning haavaümbruse desinfektsiooniks.

* Maailmas on teepuuõli tuntud kui nahahaiguste, hingamisteede ja seenhaiguste ravija. Seda kasutatakse ka mitmesuguste kosmeetikatoodete ja pesemisvahendite koostises.

100-protsendilise teepuuõli (Balscand OÜ) kasutamine:

* Kriimustused, väikesed lõikehaavad. Puhastada, määrida õliga 2-3 korda päevas.

* Vistrikud. Puhastada õlise vatitampooniga 2-3 korda päevas. Suurte pindade korral õli lahjendada veega (1 osa õli, 10 osa vett).

* Jalanaha seen. Määrida õliga 1-3 korda päevas 2 nädala jooksul.

* Putukahammustus. Määrida õliga valutavat kohta kohe pärast hammustust.

* Külmavillid. Määrida külmavilli 3-4 korda päevas viie päeva jooksul.

* Kerged põletused. Põletushaav tuleb loputada külma veega ja seejärel õliga määrida. Õli võib lahjendada veega (1 osa õli, 10 osa vett).

* Lihasevalud. Määrida lihaseid õliga, masseerida. Seda võib teha ka enne ja pärast kehalisi harjutusi. Soovi korral võib vannivette segada 1 teelusikatäis õli.

* Nina- ja hingamisteede tursed. Lisada 1 teelusikatäis õli inhalaatorisse või auruvannivette.

* Haavandid suuõõnes, hambavalu. Määrida valutavat kohta kaks korda päevas seitsme päeva jooksul.

* Koduloomade kirbud hävivad pärast pesu teepuuõli lahusega (kausitäie vee kohta 5-10 tilka õli).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles