Wallenbergide dünastia jõudis rahaga Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TAIVO PAJU

Pärast mitu aastat kestnud ettevalmistust toob Rootsi Wallenbergide tööstusdünastia raha lõpuks Baltikumi.

Läinud detsembris astus ilma liigse kärata Tallinnas lennukilt maha 71-aastane Peter Wallenberg, mees, kes kuulub maailma tuntumate töösturite tippu. «Mind tõi Eestisse uudishimu ja teadmistejanu,» kinnitas Wallenberg Eesti Päevalehele. «Tahan kohtuda inimestega, diskuteerida nendega.»

Pärast kohtumisi juhtivate Eesti poliitikute ja ärimeestega käis Wallenberg välja kaks märksõna: turism ja pangandus.

Vaevalt aasta hiljem, üleeile öösel, kirjutas Wallenbergide perekonna kontrolli all olev SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) alla lepingule suurosaluse omandamiseks Eesti Ühispangas, samuti Läti Unibankas. Kohe-kohe lõpevad läbirääkimised, mille tulemusena saab SEB ka kolmandiku Vilniuse Panga omanikuks.

Wallenbergide dünastia jõukusele pani enam kui 140 aastat tagasi aluse meremees Oscar Wallenberg, kes asutas Stockholmis esimese tänapäevaste pangandusreeglite järgi töötava panga - Skandinaviska Enskilda Bankeni. Aasta-aastalt on perekond oma mõjuvõimu Rootsi majanduses suurendanud.

Kui näete Ericssoni mobiiltelefone, Scania võimsaid veomasinaid ning SAABi autosid-lennukeid, siis selle kõige taga on tegelikult perekond Wallenberg. Tööstusmagnaat Peter Wallenberg kontrollib 40% Stockholmi börsist, kirjutab Äripäev.

Juba neli aastat tagasi pidi Rootsi suurima äriajakirja Veckans Affärer peatoimetaja Bengt Ericsson hoiatama: «Wallenbergid on muutunud väikese Rootsi jaoks liiga suureks, mistõttu oleks soovitav, et väliskontsernid asuksid Rootsis rajama nende kõrvale oma impeeriume.»

Wallenbergide eraelust teab avalikkus üsna vähe. Peter Wallenbergi mantlipärijaks saab ilmselt kas tema pisut üle neljakümnene poeg Jacob või siis sama vana vennapoeg Marcus. Perekonna motoks on «Esse non videre», mida eesti keelde võiks tõlkida «Olla, aga mitte välja paista».

Wallenberg on ka üks Läänemere maade majanduskoostöö tulisemaid eestvedajaid. Tema ärivaist aitab tal näha, kui suure tõuke annaks kogu Ida-Euroopa odava tööjõu ning Lääne kaasaegse tehnoloogia ühendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles