President Bill Clinton eitab kõiki süüdistusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MAREK LAANE

USA president Bill Clinton lükkas ametlikus vastuses tagasi mõlemad süüdistused, mille alusel Senat hakkab homme arutama tema ametist kõrvaldamist.

Presidendi 11 juristi koostatud 13-leheküljelises vastuses väidetakse, et kumbki süüdistuse artikkel ei sisalda midagi, mis annaks alust seaduslikult valitud presidenti tagandada.

Vastuses tunnistatakse, et presidendi käitumine Monica Lewinskyga oli sobimatu, kuid lisatakse: «Süüdistusartiklites esitatud etteheited ei tõuse tõsiste kuritegude ja eksimuste tasemele, nagu nõuab tagandamist käsitlev põhiseaduse teine artikkel, ega vasta meie riigi ajaloo kestel sellistel puhkudel rakendatud rangele põhiseaduslikule standardile. Seetõttu tuleks süüdistusartiklid tagasi lükata.»

Eelmisel kuul presidendi tagandamise kasuks otsustanud Esindajatekojast Senatisse saadetud 105-leheküljelises süüdistuskokkuvõttes kinnitatakse siiski, et president Clinton valetas 17. augustil vandekohtunike ees oma suhete kohta Monica Lewinskyga ning takistas kohtu tööd oma seksuaalafääri varjamiseks.

Eile väitsid süüdistajad uudisteagentuuri Associated Press teatel, et kui presidenti esitatud süüdistustes hukka ei mõisteta, kerkib edaspidistele samalaadsetele süüdistustele esitatav latt nii kõrgele, et sisuliselt muutub võimatuks riigi esimest meest tagandada, kui ta ei pane toime otsest riigireetmist.

Samas kinnitavad kõik uuringud praeguse tagandamise ebapopulaarsust ameeriklaste seas. Infokanal ABC News ja ajaleht Washington Post selgitasid nädalavahetusel, et tagandamise vastu on tervelt 65 protsenti küsitletutest.

Üleeile teavitas aga ameeriklasi veel ühest seksiskandaalist kurikuulus pornokirjastaja Larry Flint. Oma varasemat lubadust täites avalikustas ta vabariiklasest kongresmeni nime, kes olevat samuti teinud kõrvalehüppeid oma abikaasa juurest.

Selleks osutus Georgia saadik Esindajatekojas Bob Barr, muu hulgas üks 13 mehest, kes esindavad Senatis Esindajatekoja süüdistust. Barr eitas süüdistust ja ütles, et see teeb teda väga kurvaks, sest ta on püüdnud kogu tagandamisprotsessi ajal vältida igasuguseid isiklikke rünnakuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles