Vaher põhjendas, miks läheb tema Interpoli Krossi «päästma»

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher
Ken-Marti Vaher Foto: arhiiv

Siseminister Ken-Marti Vaher selgitas Eerik-Niiles Krossi tagaotsimisteatele reageerimist sellega, et see käib justiitsdiplomaatia juurde, et vajadusel peetakse selliseid kohtumisi kõige kõrgemal tasemel.

Vastuseks küsimusele, miks läheb Eerik-Niiles Krossi päästma siseminister, miks mitte justiitsminister, selgitas Vaher valitsuse pressikonverentsil, et tema hinnangul on mõistlik kasutada kõiki võimalusi, et Eesti kodanikke kaitsta. «See on justiitsdiplomaatia üks osa, et me otsustame need võimalused selliselt, nagu on mõistlik. Ma olen öelnud, et kui selline vajadus on ja see kohtumine on mõjus, et see toimub kõige kõrgemal tasemel,» lausus siseminister.

«Miks siseminister – sellepärast, keskkriminaalpolitsei on Interpoli kontaktpunkt Eestis, selletõttu on ka siseminister antud juhul osaline,» selgitas ta.

«Me ei pea õigeks Vene Föderatsiooni tagaotsimistaotluse, mis on esitatud juba aastaid tagasi, vahendamist Interpoli poolt. Me tahame saada selles asjas selgitusi, miks muudeti üht otsust alakomisjoni poolt eelmisel nädalal, millised on need argumendid, ja loomulikult tahame väljendada Eesti riigi seisukohta. Meie hinnangul Vene Föderatsioon pole andnud Eestile infot, pole olnud koostööaldis, keeldunud kõigist taotlustest, mida Eesti riik on esitanud – see annab alust tõsiselt väita, et tegu on poliitiliselt motiveeritud ja fabritseeritud kriminaalmenetlusega, mis iseenesest on aluseks, et Interpol ei peaks vahendama seda tagaotsimistaotlust.»

Justiitsminister Pevkur täiendas, et justiitskoostöö peab ja saab toimuda ainult nende ametkondade vahel, kes sellega tegelevad. «Kui Vene poolel on täiendavaid tõendeid ja infot, siis esitagu need Eesti poolele. [Juhtiv riigiprokurör] Heili Sepp on öenud, et täna puudub piisav hulk tõendeid, et Eerik-Niiles Krossi milleski kahtlustada. Justiitskoostöö saab toimuda kahepoolselt, mitte ühepoolselt, nagu Venemaa seda praegu on teinud,» rõhutas minister.

 «Kindlasti ei lähe justiitsminister ära tooma mõnda teist eestlast, kes on tagaotsitav kusagil või kinni peetud, seda teevad teised asutused,» lisas Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles