Kohus andis ülikooli ja tudengi võlavaidluses õiguse üliõpilasele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone
Tartu Ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu

Õppeteenustasu võlast alguse saanud tudengi ja ülikooli vaidlus sai lõppeval nädalal riigikohtus lahendi, kui kõrgeim kohtuaste leidis tudengile õigust andes, et akadeemilisel puhkusel olles ning sellest kooli e-kirjaga teavitades ei pidanud üliõpilane jätkama õppetasu maksmist.

Aktsiaselts PlusPlus Capital esitas üliõpilase vastu hagi, milles palus talt välja mõista õppeteenustasu võla. Võlanõude oli hagejale loovutanud Tartu Ülikool. Hageja leidis, et üliõpilasel oli kohustus õppeteenustasu maksta hoolimata sellest, et ta viibis akadeemilisel puhkusel, ning seda seetõttu, et üliõpilane ei palunud akadeemilisele puhkusele minnes tühistada enda registreeringuid kõikidele õppeainetele.

Maakohus jättis hagi rahuldamata, leides, et üliõpilasel ei ole akadeemilisel puhkusel viibimise ajal õppeteenustasu maksmise kohustust, välja arvatud juhul kui ta osaleb õppetöös või sooritab eksameid ning arvestusi. 

Ringkonnakohus tühistas maakohtu otsuse ja rahuldas hagi, muuhulgas põhjusel, et üliõpilasel ei olnud õigust ainetele registreeringuid tühistada e-kirjaga, kuna kirja saatmise ajaks oli möödunud ülikooli õppekorralduseeskirjas sätestatud tähtaeg ainetele registreerumise tühistamiseks. 

Riigikohus leidis, et ülikooli ja üliõpilase vaheline leping ning ülikooli õigusaktid on lepingu tüüptingimused, mida tuleb kahtluse korral tõlgendada tingimuse kasutaja, antud juhul ülikooli kahjuks. Lepingu järgi oli vähemalt üheks õppeteenustasu maksmise kohustuse tekkimise eelduseks ainetele registreerumine.

«Mõistlik ei ole tõlgendus, mille kohaselt on akadeemilise puhkuse ajal ainetele registreerumise tühistamisel samad ajalised piirid, mis kehtivad üliõpilaste suhtes, kes ei viibi akadeemilisel puhkusel. Kuna ülikooli õppekorralduseeskirjas ei olnud selgelt reguleeritud, millal ja millises vormis peab üliõpilane esitama ülikoolile akadeemilise puhkuse ajal avalduse ainetele registreerumise tühistamiseks, siis tuleb tõlgendada lepingut ülikooli kahjuks» leidis riigikohus.

Riigikohus märkis ka, et leping võiks olla selgem akadeemilisel puhkusel viibimise ajal üliõpilasel tasu maksmise kohustuse tekkimise osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles