Vahistatud neidusid abistanud konsul sõitis Peruust tagasi New Yorki

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobris 2013 tabati Peruus kaks eestlannat, tollal 19-aastane Anneli Kolk ja 22-aastane Anne-Maarja Gross, kes üritasid reisikohvriga lennukisse kuus kilo kokaiini smugeldada.
Oktoobris 2013 tabati Peruus kaks eestlannat, tollal 19-aastane Anneli Kolk ja 22-aastane Anne-Maarja Gross, kes üritasid reisikohvriga lennukisse kuus kilo kokaiini smugeldada. Foto: Peruu politsei

Lühiajaliselt Peruus viibinud Eesti peakonsul New Yorgis Sten Schwede ei ole uimastiveo eest kinnipeetud Eesti neiudega pärast eelmist nädalat rohkem kohtunud ning praeguseks on ta suundunud tagasi New Yorki.

Eesti peakonsul kohtus eelmisel nädalal vahistatud Eesti kodanikega Cuscos ning neile Peruu riigi poolt määratud advokaadiga. Eesti kodanike kaitsja on kogenud advokaat, ütles välisministeeriumi pressiesindaja Postimehele.

Koostöövalmid on Schwede hinnangul olnud ka nii kohalik narkopolitsei kui kohtuametnikud. Samuti kohtus peakonsul Limas nii välisministeeriumi kui justiitsministeeriumi ametnikega, Eesti aukonsuliga Limas ning erinevate riikide saatkondade esindajatega.

Eesti aja järgi 19. oktoobri varahommikul toimus Cusco kohtus istung, kus kahele Eesti kodanikule esitati süüdistus narkootilise aine omamises ja vedamises. Kohtunik määras uurimise ajaks üheksa kuud. Kaitsja nõudis kodanike vabastamist kautsjoni vastu, kohtunik seda aga ei rahuldanud, leides et on olemas risk põgenemiseks ning otsustas jätta kohtualused vahi alla. Kinnipeetavad viibivad Cusco vanglas.

Välisministeerium otsustas saata lühiajaliselt Peruusse Sten Schwede, kuna nii Peruus kui teistes Ladina-Ameerika riikides on seoses narkokuritegudega kinni peetud Eesti kodanike arv kiiresti kasvanud. Konsuli lühiajalise lähetamise eesmärk oli suhtlemine Peruu ministeeriumite ja teiste ametiasutustega, et saada otseallikast infot Peruus kinnipeetavate ja karistust kandvate Eesti kodanike kohta ning kohtuda asjaomaste isikutega. Ka varem on välisministeerium saatnud oma esindaja lühiajaliselt konsulaarvisiidile Ladina-Ameerika riikidesse seoses seal aset leidnud juhtumitega.

Praegu on Ladina-Ameerika riikides erinevate kuritegude eest karistust kandmas 37 Eestist pärit inimest kokku kuues riigis. Peruus on Eestist pärit kinnipeetuid kokku 15.

Välisministeeriumile teadaolevalt on tänavu üle maailma peetud kinni 95 Eestist pärit inimest,  neist 21 narkosüüdistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles