Tuttavatele infot jaganud politseinik sai õiguse

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Paio.
Tarmo Paio. Foto: Arvo Tarmula / Lääne Elu

Endine kõrge Haap­salu politseinik, kes andis tuttavatele politsei andmebaasist saadud isikuandmed, mõisteti kohtus õigeks, sest need isikuandmed on saadaval ka teistes avalikes andmebaasides.

Nii otsustas reedel Pärnu maakohus, mõistes õigeks pikki aastaid liikluspolitseis töötanud ja Haapsalus hästi tuntud endise vanemkomissari Tarmo Paio (47).

Kohus tuvastas, et andmed, mille avaldamist Paiole kriminaalmenetluses süüks pandi, on olemas ka avalikes teabesüsteemides. Seetõttu ei saavat Paiot teise isiku eraelu puudutava ametialase teabe avaldamises süüdi mõista.

Paio õigeks mõistnud maakohtunik Piia Jaaksoo viitas oma otsuses riigikohtu varasemale hinnangule. Selle järgi on kriminaalvastutuse eelduseks asjaolu, et kannatanute eraeluline teave peab olema sisult selline, millele tavalisel kodanikul pole võimalik ligi pääseda. Paio kriminaalasja puhul ei olnud tegu sellise teabega.

«Ma ei saa siin kohtuga kindlasti selles osas nõus olla ja päris kindlasti kaeban ma selle otsuse edasi,» lubas ringkonnaprokurör Indrek Kalda.

Kriminaalasja materjalid, mis väidetavalt sisaldavad muuhulgas politseinik Paio suhtlust ühe kuurortlinna poliitikas osaleva tuntud ettevõtjaga, kuulutati Paiot kaitsnud vandeadvokaat Mart Missiku taotlusel kinniseks.

Põhjuseks, et uurimismaterjalid sisaldavad kannatanute isikuandmeid, mida Paio politseinikuna uuris ja mida nüüd tulevat avalikkuse tähelepanu eest kaitsta. Lääne ringkonnaprokuratuuri koostatud süüdistus sisaldas nelja tõendatud kuriteoepisoodi: eelmise aasta märtsis, mais ja juunis vaatas Paio politsei salajastest andmebaasidest tema tuttavaid huvitanud kahe inimese varasemaid karistusi ning veel kahe inimese telefoninumbrit ja aadressi.

Miks Paio tuttavaid nende nelja inimese andmed huvitasid, prokuratuur ei avalda. Süüdistuse seisukoht on, et Paio poleks tohtinud neid politsei andmebaasidest võetud andmeid oma tuttavatele edastada.

Paio süüd kinnitasid ka jälitustoimingute käigus tehtud telefonikõnede helisalvestised, mille sisu on kannatanute isikuandmete kaitseks samuti salastatud.

Haapsalu politseijaoskonnas juhtival kohal töötanud Paio pidi politseist lahkuma juba ligi aasta tagasi. Tema töösuhe politsei- ja piirivalveametiga lõpetati pärast seda, kui sisekontrollitalitus selgitas välja, et Paio mõjutas üht oma kolleegi teisele inimesele karistuse määramisel. Juriidilises keeles öelduna sai Paio distsiplinaarkaristuse politseiametnikuna vääritu teo sooritamise eest.

Värske kohtuotsuse järgi peab riik hüvitama Paio advokaadi kaitsjatasud 2160 euro ulatuses. Õigeksmõistva kohtuotsusega säilis Paiol võimalus töötada edaspidigi avalikus teenistuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles