Tuntud reisimees peab ahistatud taadi ees vabandama

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Kaldur koos oma samojeedi tõugu White Crackiga Kalvi mõisas.
Marko Kaldur koos oma samojeedi tõugu White Crackiga Kalvi mõisas. Foto: Erakogu

Kriminaalmenetlus matkasell Marko Kalduri suhtes seoses väidetava vägivallaga Jõhvis mullu aprillis 83aastase mehe vastu, kes ei olevat hakkama saanud oma koera talitsemisega päädis septembri lõpus lepitusmenetlusega, mis kohustas Kaldurit eri meediates vabandama.

29. oktoobri Põhjaranniku teadete rubriigis ilmus kaastundeavalduste kõrval allkirjata tekst: «Vabandan Otto Rätsepi ees.»

Tegu on mullu 4. aprillil alanud looga, kirjutab Põhjarannik. Tol päeval kella 15 paiku haaras Marko Kaldur Jõhvis Veski 1 asuva maja juures Otto Rätsepal rinnust, pigistas kõri ja ähvardas teda. Prokuratuuri määruses öeldakse, et oma tegevusega tekitas Kaldur Rätsepale füüsilist valu.

Määrusest lähtub, et Kaldurile esitati mullu 11. aprillil kahtlustus eelkirjeldatud viisil kuriteo toimepanemises. Tänavu 3. septembril koostas prokuröri abi kriminaalasjas lepitusmenetluse rakendamise määruse.

30. septembril saatis sotsiaalkindlustusameti ohvriabi osakonna juhtivspetsialist prokurörile lepituse käiku kirjeldava aruande. Sellest on näha, et Kaldur ja Rätsep on ära leppinud.

Lepituskokkuleppest ja lepituse käiku kirjeldavast aruandest nähtub, et kannatanu ja kahtlustatav lepivad kokku mitmes punktis.

* Marko Kaldur kohustub avalikult vabandama kannatanu Otto Rätsepa ees hiljemalt ühe kuu jooksul kokkuleppe allkirjastamise momendist, kasutades selleks kohalikku ajalehte Põhjarannik ja internetti: Delfit, Facebooki ja teisi keskkondi, mida Kaldur kasutab ja kus on võtnud sõna Rätsepaga seotud teemadel.

* Vabandamisest informeerib Kaldur lepitajat ja kannatanu pereliiget, saates lingi või info avaldamise kohta.

* Kaldur kohustub edaspidi hoiduma Rätsepa tülitamisest nii sõna kui teoga – ta kohustub edaspidi hoiduma vägivallast Rätsepa ja tema pereliikmete suhtes.

Ülaltoodust lähtuvalt leidis prokuröri abi Kristiina Erte, et kriminaalmenetluse võib lõpetada – nii seisab Põhjaranniku käsutuses olevas Viru ringkonnaprokuratuuri kriminaalmenetluse lõpetamise määruses.

Küsitav vabandus 

«Esimene koeraomanik talutati arsti juurde!!! Kõigile ülejäänud Jõhvi koeraomanikele aga teadmiseks ning edasi ütlemiseks! Kui ma peaksin kesklinna piirkonnas nägema veel ühtainsatki koera vabalt ringi jooksmas, siis peksan selle koera omaniku ribid sisse, hoolimata ta soost või vanusest!!! Hoidke oma neetud jooksukaga krantsid kinni, või varsti veedate oma aega traumapunktis tilgutite all!!!» kirjutas Marko Kaldur 4. aprillil oma Facebooki lehel.

Kaldur väitis mullu aprillis Põhjarannikus, et vanataadi peksmises kahtlustati teda alusetult. «Teema on lahtine, aga olen kindel, et asi leiab peagi mind õigeks mõistva lahendi,» sõnas ta, lisades, et  koerapidajatele, kes lasevad oma loomadel lahtiselt joosta, võiks kutsuda politsei, aga nende kohaletulemise ajaks oleks vanamees oma krantsiga juba läinud.

Nüüd selgus, et vahepeal oli kriminaalmenetluses ka episood, kus Kaldur olevat ähvardanud vägivallaga Rätsepat, kui viimane ei võta politseist tagasi oma avaldust tema suhtes. Aga menetlus lõpetati peagi, sest Kalduri süüd ei olnud võimalik tuvastada.

Põhjarannikule ütles kannatanu esindaja, et senine vabandamisprotsess on täiesti vastuvõetamatu ja seega pole asi kaugeltki lõppenud. Sotsiaalkindlustusameti ohvriabiosakonna töötajast lepitaja Evi Järvepera ütles Põhjarannikule, et kiitis Kalduri vabanduse Põhjarannikus heaks, sest ei teadnud, et see ilmus anonüümselt, ja samuti loodab ta, et internetikeskkonnas ilmunud vabanduse kõrval ei olnud palja tagumiku pilti, nagu teine pool väidab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles