India Marsi-missioon jõudis orbiidile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India telekanali NDTV kaader sellest, kuidas täna kanderakett 1,35-tonnise sondiga startis.
India telekanali NDTV kaader sellest, kuidas täna kanderakett 1,35-tonnise sondiga startis. Foto: SCANPIX

India esimese Marsi-missiooni esimene faas oli täna edukas, sond jõudis kosmoseagentuuri teatel 44 minutit pärast starti Maa orbiidile.

Kanderakett 1,35-tonnise sondiga startis täna kell 02.38 kohaliku (11.08 Eesti) aja järgi India kirderannikul asuvalt Sriharikota polügoonilt. Marsile jõudmiseks peab sond läbima 780 miljonit kilomeetrit.

Stardirakett toimetas sondi väga täpselt Maa orbiidile, kinnitas India kosmoseagentuuri ehk kosmoseuuringute organisatsiooni ISRO esimees K. Radhakrishnan lennujuhtimiskeskusest.

Järgmise 20-25 päeva jooksul sooritab sond rea tehnilisi manöövreid ja võtab seejärel suuna Marsile, mille orbiidile peaks jõudma plaani kohaselt umbes 300 päeva jooksul järgmise aasta septembris.

«Suurim väljakutse on sondi täpne navigeerimine Marsile," ütles Radhakrishnan. "2014. aasta 24. septembril teame, kas oleme eksami sooritanud.» Agentuuri juht õnnitles India teadlasi, kellel õnnestus jõuda missiooni ettevalmistustega lõpule äärmiselt piiratud aja jooksul.

Marsi-projekt on uus ambitsioonikas samm India kosmoseprogrammis, millega viidi nelja aasta eest Kuule sond. Esimene mehitatud missioon on kavas 2016. aastal. Ühe ISRO ametniku sõnul on missiooni hinnanguline maksumus neli kuni viis miljardit ruupiat (57-73 miljonit eurot).

Missiooni Mangalyaan kuulutas eelmisel aastal välja India peaminister Manmohan Singh, kes tegi avalduse vahetult pärast seda, kui India sondil ei õnnestunud Maa atmosfäärist lahkumine. Missiooni avalikustamise ajastamine tekitas toona spekulatsioone, et India üritab näidata oma majanduslikku ja sõjalist edemust naaberriigi ees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles