Sotsid loobusid vaheaegade võtmisest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Opositsiooniline Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) loobus reede õhtul riigieelarve eelnõu teisel lugemisel kuni kümneminutiliste vaheaegade võtmisest, küll paluvad nad parlamendil endiselt läbi hääletada kõik eelarvele esitatud muudatused.

SDE esimehe Sven Mikseri sõnul otsustas partei venitamistaktikast loobuda, sest katsed saavutada koalitsiooniga lapsetoetuste tõstmise osas kompromissi luhtusid. «Kõnelustel koalitsioonierakondade esindajatega on saanud täiesti selgeks, et valitsuse prioriteedid asuvad mujal ja et eelarve teise lugemise käigus on mõistliku lahenduse leidmine muutunud võimatuks,» ütles ta erakonna teatel.

Riigieelarve eelnõu teine lugemine algas kolmapäeva pärastlõunal, kestis terve öö ning ka eile kella 10–13 toimunud järgmisel istungil. Pärast paaritunnist pausi kogunes riigikogu kell 17 võimuparteide ettepanekul juba aegsasti kokku kutsutud lisaistungile, kuid ka seal jätkasid lapsetoetuste kolmekordistamist nõudnud sotsiaaldemokraadid hääletuste ja vaheaegadega istungi venitamist.

Esimene lisaistung katkes kvoorumi puudumise tõttu kell üks öösel, kui koalitsiooni palutud kohaloleku kontrollis registreerus vajaliku 51 asemel kohale 19 riigikogu liiget. Istungi lõpuks oli parlament jõudnud läbi vaadata 120 muudatust, millest ainsana leidis toetust SDE ettepanek eraldada valitsuse reservist Kambja vallale lasteaia köögi amortiseerunud pliidi ja ahju vahetuseks 7600 eurot.

Teisele lisaistungile kogunes riigikogu täna kell 10 ning kella 18.30ks oli 402 muudatusettepanekust läbi hääletatud 172. Pärast kõigi eelarvele esitatud muudatusettepanekute läbivaatamist lõpetatakse eelnõu teine lugemine, kuid seejärel tuleb parlamendil arutada veel üheksat eelnõu, mis on lisaistungi päevakorras.

SDE teatas juba eelmisel nädalal, et taotleb venitamistaktikat kasutades esimese ja teise lapse eest makstava lapsetoetuse kolmekordistamist alates 1. juulist, mis nõuaks eelarvest 53 miljonit eurot. Raha soovisid nad selleks saada 26-protsendilise tulumaksuastme kehtestamisest tulule, mis aastas ületab 14 000 eurot. Koalitsioonipoliitikutega ei õnnestunud sotsiaaldemokraatidel toetuste tõstmises kokkuleppele aga jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles