Raivo Aeg asus tööle õiguskantsleri nõunikuna

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg
Raivo Aeg Foto: Peeter Langovits/Postimees

Endine politseijuht Raivo Aeg alustas tänasest tööd õiguskantsleri nõunikuna.

Uuel ametikohal on Raivo Aegi ülesandeks õiguskantsleri nõustamine andmete varjatud kogumise, politsei- ja korrakaitseõiguse ning kriminaalmenetluse valdkonda kuuluvates küsimustes.

Õiguskantsler Indrek Tederi sõnul on plaanis hakata tegelema senisest põhjalikumalt varjatud teabekogumise teemaga ning laiendada õiguskantsleri järelevalvet põhiõiguste ja vabaduste järgimisele jälitus- ja julgeolekuasutuste töös. Seetõttu otsustas ta täiendada nõunike koosseisu selle valdkonna uue eksperdi kaasamisega.

«Raivo Aegil on pikaajaline töökogemus julgeolekuvaldkonnas, ta on töötanud politseiameti peadirektorina ning viimased viis aastat juhtis ta kaitsepolitseiametit. Tema teadmised ja kogemused on kindlasti oluliseks täienduseks meie olemasolevale kompetentsile,» ütles Indrek Teder.

Tederi sõnul on varjatud teabekogumise teemaga õiguskantsleri kantseleis aastaid järjepidevalt tegeletud ning jälitustegevuse regulatsiooni ja järelevalve süsteemi analüüsimine on olnud üheks õiguskantsleri eelisvaldkonnaks.

«Kuna isiku enda võimalused oma õiguste kaitseks on andmete töötlemise salajasuse tõttu piiratud või välistatud, siis peab põhiõiguste riive kooskõla seadusega tagama toimiv riiklik kontroll,» selgitas Teder. Õiguskantsler on viimastel aastatel esitanud mitmeid ettepanekuid ja arvamusi, mille eesmärgiks on jälitustoimingute süsteemi, sh toimingute üle teostatava järelevalve õiguslike aluste korrastamine. Õiguskantsler on toonitanud sõltumatu ja erapooletu kontrolli vajalikkust varjatud teabekogumise üle, mis muu hulgas tagaks ka selles valdkonnas õigusriigile omase avalikkuse teavitamise.

Raivo Aeg on sündinud 1962. aastal, ta on lõpetanud Tallinna Polütehnilise Instituudi. Aastatel 1991-2008 töötas ta erinevatel ametikohtadel politseiameti haldusalas ning 2008-2013 oli Aeg kaitsepolitseiameti peadirektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles