Narkoparun üritas ämma abil tulu legaliseerida

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Kovaljov ütlusi ei andnud, kuid nõustus lahendama asja kohtus kokkuleppe korras.
Anton Kovaljov ütlusi ei andnud, kuid nõustus lahendama asja kohtus kokkuleppe korras. Foto: Toomas Huik

Harju maakohtus eelmisel nädalal narkokurjategijatelt riigi kasuks konfiskeeritud umbes 200 000 euro väärtuses vara on viimaste aastate suurimaid edusamme narkotulu vastases võitluses.

Riigi ja Anton Kovaljovi (28) vaidlus käis selle üle, kas suvel Tallinnas Linnamäe teel 55 000 euroga ostetud korter soetati kriminaalse või legaalse raha eest. Riigiprokuratuur väitis, et korteri ostis uimastiärist kogutud rahaga Kovaljov, kes kasutas tehingu legaliseerimiseks variisikuna oma ämma.

Ämm väitis, et raha oli täies ulatuses tema. Kogutud aastatepikkuse seene- ja marjakorjamisega sukasäärde. Ja et Narva elanikuna ostis ta korteri Lasnamäele äsjasündinud lapselapsele kingituseks.

Tervishoius töötades miinimumilähedast palka teeniva inimese kohta oli see väga helde kingitus. Eriti kui arvestada, et naise tütar elab mõned majad eemal samas Linnamäe teel ja pealtnäha polnud perel selle korteri jaoks otsest vajadust.

Võitjaks jäi selles vaidluses prokuratuur. Esiteks toetas neid lihtne matemaatika. Korteriostuks vajaliku raha kokkusaamiseks pidanuks ämm igal sügisel marja ja seenekorjamisega panema kõrvale vähemalt 3000 eurot. Ja nii kakskümmend aastat järjest.

Arvestades, et üheksakümnendatel oli see toorme toonaseid kokkuostuhindu arvestades sõna-otseses mõttes võimatu, pidanuks ämm viimased kümme aastat korjama marju ja seeni sisuliselt aastas umbes 5000 euro eest. Ebatõenäoline – leidis riigiprokurör Taavi Pern.

Ent see oli vaid teooria. Praktikas võis Narva ämm tõesti olla erakordselt nobedate näppudega. Nii otsisid uurijad üles korteri Linnamäe teel müünud maakleri. Bingo! Maakler kinnitas, et ostutehingu ettevalmistamisel osalesid ämma asemel siiski teised inimesed.

Need isikud olid Kovaljov ja tema naine. Sellest piisas, et korter uimastiäriga seostada ja kohtuotsusega riigi tuludesse arvata.

Nädal tagasi Harju maakohtus kokkuleppemenetluses seitsmeks ja pooleks aastaks vangi mõistetud nn. Kovaljovi kriminaalasi oli eriline. Selle keeruka tõendamise ja kriminaaltulu konfiskeerimise poolelt. «Me oleme lahendiga rahul,» ütleb riigiprokurör Pern.

Kuidas täpselt uimastiärikas oma tegevust varjas ja mis vahenditega narkopolitsei pärast ligi aasta kestnud tööd edu saavutas, loe edasi Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles