Kaplinski: Sirbi skandaal näitab tsensuuri teket Eestis

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kaplinski
Jaan Kaplinski Foto: Sille Annuk.

Kirjanik Jaan Kaplinski kirjutab oma blogis, et Sirbi skandaalist saab järeldada, et Eestis kehtib tsensuur.

«Sirbi skandaal näitab, et Eestis on – põhiseaduse vastaselt – tekkinud tsensuur, riigiametnikud, ilmselt poliitikute, oma partei juhtnööride järgi, sekkuvad väljaannete sisusse,» kirjutab Kaplinski.

Ta jätkab, et on jahmatav kuulda, kuidas kultuuriminister ja ametnikud arutavad väljaannete sisu ja selle üles, kas see või teine väljaanne on stagneerunud. Kirjanik rõhutab, et riik annab küll raha, kuid võimukandjad ei tohi ette kirjutada avaldatava sisu, mille üle otsustamine olgu loomeinimeste rida. Loomeliitude hooleks tuleks jätta ka reageerimine sellele, kui mõni väljaanne ei saa hakkama ja vajab uut peatoimetajat.

«Kõige vähem võivad nad nuriseda selle üle, kui väljaannetes poliitikuid kritiseeritakse,» kirjutab Kaplinski ministrile ja ametnikele viidates.

Kirjanik imestab ka, miks pole president Toomas Hendrik Ilves Sirbi teemal sõna võtnud. «Võibolla talle lihtsalt väga meeldib Kaur Kenderi ingliskeelne ropendamine?» küsib Kaplinski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles