Kõrvalistujata ringi sõitnud nooruk lõpetas trellide taga

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Pärnus eiras 17-aastane noormees järjepidevalt seadust, juhtides sõidukit piiratud juhtimisõigusega, kui temaga ei olnud kaasas nõutavatele tingimustele vastavat kõrvalistujat.

Nooruk juhtis piiratud juhtimisõigusega ja üksi olles sõidukit tänavu veebruaris kahel korral. Ta tabati Pärnus vaid mõnepäevase vahega sõiduki Mazda 626 roolist.

Piiratud juhtimisõigusega nooruk sõitis ringi üksinda, ehkki seadus näeb ette, et tema kõrval peab olema lapsevanem, kes omab B-kategooria auto juhiluba vähemalt kaks aastat.

Noormehe sõnul oli tegemist tema enda sõidukiga, mis praeguseks on maha müüdud. Kokku tabas politsei noormehe 15 rikkumiselt, millest 5 juhul on ta tabatud autoroolist nõutavatele tingimustele vastava kõrvalistujata.

Lääne prefektuuri kohtuväline menetleja tugines asjaolule, et pooled noormehele määratud rahalistest karistustest on tasumata, ning taotles Pärnu maakohtult talle aresti.

Kohtuväline menetleja Anna Kristiina Lätt sõnas, et teda pani imestama nooruki teadmatus, miks on vajalik piiratud juhtimisõigusega juhi kõrvale kogemustega sõidukijuhti.

Lätt ütles, et noormehe arvamuse kohaselt on sellist juhti vaja, kuna ta on alaealine. «Kordagi ei mõelnud noormees selle peale, et ta liikleb sõidukiga reaalselt liikluses, kus liiklevad ka teised ning tema ei pruugi tajuda ohtusid nii hästi kui kogemustega juht tema kõrval. Samuti ei arvanud ta, et seab oma teoga ohtu nii ennast kui ka teisi,» sõnas Lätt.

Pärnu maakohus saatiski eile noormehe oma tegude üle järele mõtlema 6 päevaks arestikambrisse.

Anna Kristiina Lätt toonitas, et see juhtum on meeldetuletuseks nii vanematele kui ka noortele, kes on vägagi altid autorooli kippuma, teadmata sellega kaasnevaid ohtusid ning riske.

«Vanemadki peavad mõistma vastutust ning jälgima, et autovõtmed oleks kindlas kohas ning lastele kättesaamatud. Kahjuks on liigagi palju neid juhtumeid, kus sellised salajased võtmenäppamised on lõppenud kurvalt,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles