Pentus-Rosimannus: me pole Nabala ala uuringut salastanud

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul ei ole ministeerium salastanud Nabala karstiala uuringu tulemusi, samuti on ministri sõnul ekslik väide, nagu oleks uuringu tellinud riik.

Keskkonnainvesteeringute keskus sai 2010. aasta suvel MTÜ Geoguide Baltoscandia esindajalt Heikki Bauertilt uuringu rahastamise taotluse ja sama aasta lõpus keskus taotluse ka rahuldas.

«Tegemist on selle mittetulundusühingu algatusel tehtud uuringuga. Me aktsepteerisime seda uuringut ja maksime tegijale raha välja,» ütles Pentus-Rosimannus Postimehele.

Keskkonnaministri sõnul on Nabala alale tehtud tunduvalt rohkem kui kaks-kolm uuringut ning Bauerti uuringu puhul on tegemist ühega paljudest.

«Seal on tehtud mitte ainult karsti puudutavaid uuringuid. Uuritud on ka linnustikku, soometsade liike, taimeliike, allikaid ja mitu korda elupaiku. Kuna tegu on emotsioone ja kirgi põhjustanud alaga, siis peab kaitseala moodustamise ettepanek olema väga põhjalikult läbi kaalutud,» lausus minister.

Pentus-Rosimannuse sõnul kipub teaduse puhul olema sageli nii, et teadlased uurivad ühte ja sama asja, aga jõuavad täiesti vastupidistele järeldustele. Ta nentis, et sama tuleb ette ka teiste valdkondade puhul.

Ministri sõnul peaksid Nabala alale tehtud uuringud olema piisavad selleks, et langetada kaitseala moodustamise otsus.

«Minuni ei ole jõudnud ekspertidelt ettepanekuid pikendada otsuse tegemise aega või teha veel täiendavaid uuringuid. Minuni peaks jõudma uuringute kokkuvõte otsuse langetamiseks lähinädalatel,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles