Scoutspataljon sõitis Kevadtormile sünnilinna Viljandi kaudu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scoutspataljoni õppused.
Scoutspataljoni õppused. Foto: Raigo Pajula.

Täna Kevadtormile suundunud Scoutspataljon sõitis õppusele sünnilinna Viljandi kaudu.

Scoutspataljon peab Viljandi linna oma eelkäija Scouts-rügemendi sünnilinnaks. Seetõttu sõitis õppusele suunduv ligi 60 sõidukist koosnev pataljoni kolonn pidulikult väeosa lipu lehvides läbi Viljandi linna.

«Tahtsin Scoutsi möödumist näha, sest minu poeg on just selles väeosas,» ütles käsitöökaupluse töötaja Kersti.

«Veel parem kui paraadil, siin saab kõike väga lähedalt näha,» ütles Koerust Viljandisse pensionäride seltskonnaga tulnud Aino. Ainoga koos kolonni möödumist jälginud reisiseltskond oli nähtuga väga rahul. «Poleks uskunud, et meie kaitseväel sellist rasketehnikat nii palju on, vägev vaatepilt oli,» ütles Uno.

Soomustransportöörid andsid möödumisel signaali, rahvas plaksutas ja kostis hüüdeid: «Elagu Eesti ja Eesti sõjamehed».

«Pataljoni esindajad asetasid maavalitsuse taga mälestustahvli alla lillekimbu mälestamaks sündmusi, kui esimesed skaudid väljusid 1918. aastal Viljandist aastapikkusele võidurikkale Vabadussõja sõjakäigule,» ütles Scoutspataljoni pataljoniveebel vanemveebel Andreas Rebane.

Mälestuskimp asetati ka Scouts-rügemendi Vabadussõjaaegse ülema kolonel Friedrich-Karl Pinka ja tema venna leitnant Herbert Pinka mälestuskivi juurde nende sünnikohas Kärstna mõisa juures.

Scoutspataljoni moodustamiseks kogunes 19. detsembril 1918 Viljandisse grupp ohvitsere koos esialgse relvastusega ning järgmisel päeval võisid viljandlased kuulutustulpadelt lugeda üleskutset astuda väeossa nimega Scouts. Esimesel jõulupühal sai skautide koduks Viljandi loss, kus Scouts-väeossa astunud vabatahtlikud andsid esimeste seas truudusevande Eesti riigile.

Scoutspataljon on 1. Jalaväebrigaadi koosseisu kuuluv kiirreageerimisvõimega jalaväepataljon, mis osaleb NATO operatsioonidel ja on võimeline osalema Eesti-siseste äkkrünnakute tõrjumisel.

Õppusel Kevadtorm 2010 osaleb ligi 350 Scoutspataljoni kaitseväelast, pataljoni ülesandeks õppusel on 1. jalaväebrigaadi üksustele vastutegevuse korraldamine.

3500 kaitseväelast, kaitseliitlast ja reservväelast harjutavad 3.-23. maini Pärnu- ja Viljandimaal õppusel Kevadtorm 2010. Õppuse eesmärgiks on saavutada tänavu kevadel reservi arvatava Kalevi jalaväepataljoni koostegutsemise võime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles