Urve Tiidus üritab olla meeskonnamängija

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Tiidus.
Urve Tiidus. Foto: Toomas Huik

Reformierakonda kuuluv Urve Tiidus andis eilsel riigikogu istungil ametivande ja astus kultuuriministri ametisse.

Urve Tiidus, vaatasin teie esimesi intervjuusid kultuuriministrina. Kõige enam rõhutasite neis, et soovite taastada usalduse, taastada töörahu. See on kõige tähtsam asi?

Hetkel jah, eriti pärast neid keerulisi sündmusi, mille tõttu ka minister [Rein Lang] tagasi astus.

Kuidas seda aga saavutada?

Väga tõsine küsimus. (Mõtleb pikalt.) Ma olen aru saanud, et keeruliste olukorda klaarimiseks on kõige tähtsam see, et on tahe neid klaarida, et soovitakse neid klaarida. Sealt tulevad järgmised sammud.

Dialoog, ja ma isegi ütleks, et polüloog (mitme inimese vaheline kõnelus – toim), on tähtis ning ka soov see suhtumine vormida kohtumisteks, jutuajamisteks, info vahetamiseks, aga ka tähelepanelikuks kuulamiseks. Kõlab võib-olla kohmakalt, aga õhkkonna parandamiseks.

Olete uus kultuuriminister, aga kui palju on teile ministeeriumis «ruumi»? Mõtlen selle all, et eelarve on ju põhimõtteliselt valmis ja mõni päev tagasi kiideti heaks ka kultuuripoliitika suunad aastani 2020. Ma ei arvagi, et peaksite minema ministeeriumisse revolutsiooni tegema, aga lähete väga «valmis» kohta ...

Pealtnäha see võib-olla paistab niimoodi.

Täna (eile – toim) olen enamiku ministeeriumi inimestega kätt surunud ja mõned sõnad jõudnud vahetada, ning tööd on palju teha.

Seda, et kõik on justkui valmis, ma küll ei näe. Ministeeriumis on palju uusi inimesi, palju uusi mõtteid ja paljud protsessid käivad. Kindlasti ei ole ma tulnud siia päevapealt muutusi tegema. See ei oleks mõistlik.

Enne kui ministriametile «jah» ütlesite, kellega arutasite seda otsust?

Väga mitmete inimestega. Mõned tulid ise nõu andma, et oi-oi, kas ikka julged sinna minna ja et see on nii keeruline. Teised ütlesid, et küllap saad hakkama. Ja muidugi on ka inimesed, kes valdkonda hästi tunnevad, avaldasid arvamust ja rääkisid, mis võib ees oodata.

Mis siis võib ees oodata? Kas anti mingeid hoiatusi?

Ei, ei. Ikka needsamad ministeeriumi asjad. Näiteks räägiti eelarvest, mis muuseas on kultuurivaldkonna jaoks järgmisel aastal tõsise kasvuga, sealhulgas ka palgafondi kasvuga. Ministrite vahel, ma ei taha öelda, et võitlus, aga konkurents ikka on, kuid kultuurivaldkonnal on järgmiseks aastaks täitsa hea eelarve.

Hullu pole ministeeriumis midagi. Toimuvad töised diskussioonid, ühe suure asjana on teemaks näiteks Euroopa Liidu järgmine eelarveperiood. Rahateemad on tahes-tahtmata olulised, aga selle kõrval seesama juba mainitud töörahu taastamine.

Ma arvan, et Sirp saab uue hea peatoimetaja ja nõukogu teeb selles osas õige valiku. Ma väga loodan, et inimesed tulevad Sirbi peatoimetajaks kandideerima.

Kuna te sihtasutuse Kultuurileht nõukogu juba mainisite, siis küsin otse – kas nõukogu esimehe Urmas Klaasi peaks lahti laskma? See oleks teie otsus.

Ma ütlen ühte asja, et igasuguste personaliotsustega ma kindlasti ei kiirusta. Andke aega valdkonda sisse elada.

Üldisemalt rääkides, ka varasemates ametites, näiteks Kuressaare linnapeana, on mul olnud hoiak, et olen meeskonnamängija ja saan hakkama kõikide inimestega, mingeid uusi inimesi mul tagataskus pole.

Kas sihtasutuse Kultuurileht nõukogusse peaksid kuuluma loomeliitude esindajad? See on ju asi, mida nad on nõudnud – tõsi, detailid on ehk veel ebaselged. Kas nõukogus peaksid olema kõik loomeliitude esindajad, kas nõukogu enamuse peaksid moodustama loomeliitude esindajad? Põhimõtteline nõusolek ja ka Rein Langi lubadus on ju olemas?

Detailide osas, kas enamus tuleb loomeliitudest või lausa kõik või vähemus ... Täna (eile – toim) pole veel see päev, kus oskaksin vastata.

Küll aga võin öelda, et on täiesti iseenesestmõistetav, et loomeliitude poolt valitud esindajad oleksid sihtasutuse Kultuurileht nõukogus. Mismoodi see täpselt toimuma peaks, mismoodi peaks see olema täpselt korraldatud ... Tunnistan ausalt, et üksikasjad pole mul veel selged.

Kas kokkusaamine loomeliitudega on juba kokku lepitud?

Ei, veel ei ole, pole lihtsalt füüsiliselt veel võimalik olnud. Kogu päev on väga tihe olnud ja pole lihtsalt jõudnud.

Kas lugesite eelmisest Sirbist Jaak Alliku artiklit kultuuripoliitika kohta, kus ta põhimõtteliselt kritiseeris reformierakondlikku kultuuri «lahtiriigistamist», sihtasutustepõhisele juhtimismudelile liikumist?

Ikka lugesin. See on Jaak Alliku arvamus ja sellistena on tema mõtteid huvitav lugeda. Aga kui hakata nendega diskuteerima, võtaks see pikalt aega ning ma ei tahaks siin ühe või kahe lausega mingeid kapitaalseid seisukohti võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles