Paet: virtuaalne sõnavabadus on võrdväärne teiste inimõigustega

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Liis Treimann / Postimees

Välisminister Urmas Paet ütles täna Kiievis Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE välisministrite kohtumisel, et OSCE ülesanne on tagada rahu, julgeolek ja demokraatlik areng ning väga aktuaalne on see ka praeguste Ukraina sündmuste valguses.

«Ukrainas tuleb kiiremas korras taastada dialoog riigi tuleviku üle ning tagada inimeste sõna- ja kogunemisvabadus,» ütles Paet kohtumisel.

Inimõiguste ja vabaduste põhiolemus jääb Eesti välisministri sõnul muutuvas maailmas samaks ning vajab jätkuvat kaitset ka uutes info- ja kommunikatsioonikeskkondades. «OSCE peab olema valmis kiireteks arenguteks infotehnoloogia valdkonnas ning sellega seonduvalt inimõiguste kaitseks, arvestades 21. sajandi küberturvalisuse riske,» märkis Paet.

Eesti toetab Paeti sõnul OSCE ministrite ühisdeklaratsiooni «Põhiõigused digitaalajastul» vastuvõtmist. «Eesti e-riigina on järjekindel meedia- ja väljendusvabaduse toetaja ning seda ka internetis. Virtuaalne sõnavabadus on meie jaoks võrdväärne teiste inimõigustega,» lausus ta.

«Kahjuks kiusatakse jätkuvalt taga suurt hulka ajakirjanikke vaid seetõttu, et nad räägivad inimeste põhiõigustest. Samuti ei saa ennast vabalt väljendada suur hulk inimesi kogu maailmas,» lisas Paet.

Välisministri sõnul on Euroopa julgeolekuruumis kõige suuremaks ohuks pikaajaliselt lahendamata püsinud konfliktid. «OSCE tegevus on suunatud eelkõige rahu ja stabiilsuse tagamisele oma regioonis. Selle saavutamiseks on väga oluline ka pikaajaliste konfliktide rahumeelne lahendamine Gruusias, Moldovas ning Armeenia ja Aserbaidžaani vahel,» ütles Paet.

«Külmutatud konfliktid ei tohi muutuda unustatud konfliktideks. OSCEl on olemas vahendid rahu ja stabiilsuse saavutamiseks ning vaja on selgeid ja nähtavaid tulemusi,» lisas ta.

Eesti jaoks on Paeti sõnul üks olulisimaid inimõigustealaseid ja välispoliitilisi prioriteete sooline võrdõiguslikkus. «Me ei saa vaikida olles soolise ebavõrdsuse tunnistajateks. Naistevastase vägivalla vastast võitlust ja soolise võrdõiguslikkuse tagamist ei saa käsitleda eraldiseisvalt üldisest inimõiguste edendamisest,» rõhutas Paet.

Käesoleval aastal on Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) eesistuja Ukraina ning 20. OSCE Ministrite Nõukogu kohtumine toimub 5.-6. detsembril Kiievis.

Aastatel 2014-2015 on OSCE eesistujad Šveits ja Serbia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles