Eesti politsei peatas 31 noore Nigeeria «jalgpalluri» Euroopasse smugeldamise

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Santose hoone asub Tartus otse Annelinna kunstmuruväljaku kõrval. Vutipoisid tegid üleeile usinalt trenni.
FC Santose hoone asub Tartus otse Annelinna kunstmuruväljaku kõrval. Vutipoisid tegid üleeile usinalt trenni. Foto: Margus Ansu

Suve lõpul Tartusse saabunud noore Nigeeria poisi juhtumist algas uurimine, mis paljastas ulatusliku inimkaubanduse skeemi, kus jalgpallurite pähe püüti tegelikult illegaalselt Euroopasse jõuda.

Selle aasta 1. augustil astus Tartus bussi pealt maha noor 16-aastane Nigeeria poiss, nimetame teda Johniks, taskus natuke sularaha ja paberitükk, kus kirjas Tartu jalgpalliklubi FC Santos aadress ning telefoninumber. Noormehel oli selja taga pikk reis Nigeeriast läbi Pariisi Eestisse, Tartusse saabus ta teadmisega, et hakkab siin jalgpalli mängima ja loodetavasti suurt raha teenima. Paraku FC Santoses ei teatud Johni saabumisest midagi.

Mõnevõrra üllatunult võeti poiss siiski vastu, muretseti ajutine peatumispaik ja poiss osales isegi paaril treeningul. Ilmselt arvasid tartlased, et kui juba tasuta kingitus sülle potsatas, siis proovida ikka võib, sest kes teab, Mustalt mandrilt tulevadki ju pallivõlurid. Ühel hetkel aga jõudsid kahtlused ja kartused ikkagi kohale – kes see poiss on, kuidas ta siia sattus? «Teatasime politseisse,» ütleb FC Santos president Meelis Eelmäe nüüd napisõnaliselt.

Sellest episoodist algas uurimine, mis koostöös Soome ja Nigeeria politseiga paljastas skeemi, millega üritati Euroopasse smugeldada üle kolmekümne noore või alaealise (vanuses 16-24) Nigeeria «jalgpalluri». Nigeeria ametivõimud suudeti kaasata just tänus soomlastele. Põhja prefektuuri piirivalvebüroo komissar Emeri Põld selgitab, et puhtjuhuslikult on tema kabineti kõrval Soome sideohvitseri Jüri Piipponeni töötuba ja kuna eestlastel Nigeerias oma esindajaid pole, siis Piiponeni kaudu saadi ühendust Nigeerias asuva Soome politseiesindajaga, kes omakorda kaasas Nigeeria inimkaubanduse üksuse ametnikud.

Tartusse saabunud 16-aastase Johni puhul tehti kiiresti kindlaks, et põhimõtteliselt on poiss langenud süstemaatilise pettuse ohvriks. John oli saanud Nigeerias asuvast Belgia saatkonnast viisa (Eesti esindust Nigeerias ju pole). Viisa aluseks oli Tartu FC Santose küllakutse, küllakutse oli loomulikult võltsitud. Asja uurides koorus välja põhjalikult  läbimõeldud ja hoolikalt kavandatud inimkaubanduse tööstusharu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles