Lavrovi kinnitusel ei soovi Venemaa Gruusia presidenti kukutada

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa välisminister Sergei Lavrov lükkas ümber Gruusia ja lääneriikide süüdistused, nagu sooviks Venemaa kukutada demokraatlikel valimistel valitud Gruusia valitsust ja president Mihhail Saakašvilit.

«Meie traditsioonide hulka ei kuulu kellegi kukutamine või kellegi troonile panemine,» ütles Lavrov Moskvas toimunud kohtumisel Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni eesistuja, Soome välisministri Alexander Stubbiga.

Siiski lisas Lavrov, et Venemaa ei usalda praegust Gruusia juhtkonda ja parem oleks, kui Saakašvili ametist lahkuks. Lavrovi sõnul on süüdistused Venemaa suunas, nagu üritaks viimane Gruusia poliitilist juhtkonda sõjalise operatsiooniga kukutada nonsenss.

Lavrovi sõnul ei saa Moskva nõustuda Euroopa Liidu ja OSCE rahuettepanekutega, kui need näevad ette Gruusia sõjaväelaste jätkamist rahukaitseüksustes. Lavrov viitas sellega Gruusia, Lõuna-Osseetia, Põhja-Osseetia ja Venemaa vahel allkirjastatud lepingutele, mille kohaselt viidi 90ndate alguses separatistlikesse vabariikidesse rahukaitsejõud, kes pidid ühiselt piirkonna julgeolekut tagama.

«Me nõuame, et Gruusia väed lahkuksid Lõuna-Osseetiast, et neid ei oleks tugipunktides, kust nad saaksid Lõuna-Osseetiat rünnata,» ütles Lavrov täna.

Gruusia diplomaat Giorgi Badridze soovis, et riiki toodaks ÜRO rahutagamisjõud, sest lääneriikide koostatud resolutsiooni vaherahu sõlmimiseks pole õnnestunud Venemaa vastuseisu tõttu ÜRO julgeolekunõukogus vastu võtta, vahendas Reuters.

Venemaa lükkas täna tagasi Prantsusmaa koostatud kolmepunktilise rahukava, mis oli ÜRO resolutsioonikavandi aluseks ja nägi ette viivitamatu ning tingimusteta vaherahu väljakuulutamist. Samuti nõuti vägede viimist konfliktieelsetele positsioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles