Kohus määras Lõuna-Eesti kanepikasvatajale tingimisi vangistuse

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüdistuse kohaselt kasvatas Markku Olavi Nestori Kallio Viljandimaal Tarvastu vallas Kalbuse külas kanepitaimi, kuivatas neid ning valmistas marihuaanat ja hašišit.
Süüdistuse kohaselt kasvatas Markku Olavi Nestori Kallio Viljandimaal Tarvastu vallas Kalbuse külas kanepitaimi, kuivatas neid ning valmistas marihuaanat ja hašišit. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu maakohus tunnistas täna Viljandi kohtumajas Marku Olavi Nestori Kallio süüdi kanepi ebaseaduslikus kasvatamises, narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises ning narkootilise ja psühhotroopse aine levitamise ettevalmistamises. 

Tartu maakohtu pressiesindaja teatel mõisteti Kalliole (30) viie aasta ja kolme päeva pikkune tingimisi vangistus viieaastase katseajaga. Eelvangistuses on Kallio oma karistusest juba ära kandnud kolm päeva. Kriminaalasi lahenes kohtus kokkuleppemenetluses.

Lisakaristusena mõisteti talle kohtuotsuse jõustumisel Eesti vabariigist väljasaatmine koos sissesõidukeeluga Eestisse kolmeks aastaks. Samuti konfiskeeriti Kalliolt tänase kohtuotsusega Viljandimaal asuv kinnistu.

Sama otsusega tunnistati Keit N. süüdi narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises. Keidile mõisteti kolmeaastane tingimisi vangistus koos sama pika katseajaga. Eelvangistuses on mees oma karistusest juba ära kandnud juba kolm päeva. Menetluskulude katteks peab Kalllio tasuma 10 569,95 eurot ja Keit 2165,85 eurot.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Jane Pajus ütles, et Markku Olavi Nestori Kallio on saanud narkootiliste ainete müügist tulu vähemalt 9150 eurot, kuid kuriteo olemust ja isiku elustandardit arvestades on põhjust arvata, et ebaseaduslikust ärist saadud summad on märksa suuremad.

«Õiguskaitseasutused panevad narkootiliste ainetega seotud kuritegude uurimisel järjest enam rõhku kriminaaltulu väljaselgitamisele ja tõendamisele. See võimaldab hiljem kohtus taotleda kuriteoga saadud vara konfiskeerimist. Selles kriminaalasjas taotlen Viljandimaal Kalbuse külas asuva kinnistu konfiskeerimist ning lisaks Markku Olavi Nestori Kallio Eesti Vabariigist väljasaatmist koos sissesõidukeeluga,» lisas prokurör.

Narkokuritegude talituse juht Kristjan Tommingas sõnas, et avastatud kanepiistanduse näol on tegu viimaste aastate suurima kanepikasvatusega Lõuna-Eestis. «Arvestades, et ühest täiskasvanud taimest saab müümiseks ligikaudu 50 grammi narkoainet, hoiti ära suur kriminaalse tulu teenimine. Mis politsei jaoks olulisemgi, istanduse likvideerimisega hoiti ära paljude noorte esimene kokkupuude narkoainega ning vähendati seeläbi riski narkomaanide kasvuks,» selgitas Tommingas.

Eelmise aasta mais laekus politseile vihje Viljandimaal asuva kanepikasvatuse kohta. Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse politseiametnikud läksid saadud vihjet koheselt kontrollima ning leidsid Tarvastu vallas Kalbuse külas asuva talumaja juurest mitu peenart ja erinevaid anumaid kasvavate kanepitaimedega.

Majast leiti oskuslikult välja ehitatud valgustus ja niisutussüsteemiga tubane kanepikasvatus, korjatud ja töötlemiseks valmis kanepiõisikud ja -lehed ning 603 grammi seemneid uute taimede kasvamapanekuks. Talumaja ja selle ümbruse läbiotsimise käigus võtsid narkopolitseinikud ära kokku 119 erinevas kasvufaasis kanepitaime, mille kogumass kuivatatult oli 1686 grammi.

Alustatud kriminaalmenetluse raames kogutud tõendite alusel esitas Lõuna ringkonnaprokuratuur narkokuritegude toimepanemises süüdistuse kahele mehele.

Süüdistuse kohaselt kasvatas Markku Olavi Nestori Kallio Viljandimaal Tarvastu vallas Kalbuse külas kanepitaimi, kuivatas neid ning valmistas marihuaanat ja hašišit. Lisaks sellele on politseiametnike poolt tõendatud, et Markku Olavi Nestori Kallio kasvatas kanepitaimi ning valmistas neist narkootilist ainet ka oma varasemas elukohas Harjumaal Tallinna linnas.

Ligi kilo sel viisil saadud marihuaanat andis ta edasi Keidile. Kuriteod pandi toime aastatel 2011 ja 2012.

Süüdistatavad on eelnevalt Eestis kriminaalkorras karistamata. Tänane kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles