Ministeerium võitles haridusasutustele välja Windowsi soodushinnad

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsoft
Microsoft Foto: SCANPIX

Haridusministeerium kirjutas pikka aega kestnud keerukate läbirääkimiste tulemusel täna Microsoftiga alla lepingu, mille alusel saavad haridusasutused osta kuni 2017. aasta keskpaigani Windowsi ja MS Office’i pakette suurte soodustustega.

Aaviksoo selgitas, et kuna Maailmapanga arvestuste alusel kuulub Eesti kõrge arengutasemega riikide hulka, oleks meie haridusasutused pidanud järgmisest aastast hakkama Microsofti pakettide kasutamise eest täishinda maksma. «Hinnad oleksid kasvanud enam kui 10 korda, see oleks suur koormus meie haridusasutustele,» ütles Aaviksoo.

Microsoftiga jõuti ühisele kokkuleppele aastateks 2014-2017. Selle järgi säilivad järgmisel aastal põhimõtteliselt praegused hinnad, mis seejärel hakkavad järk-järgult tõusma.

«Kokkuhoid on miljonites eurodes aastas nii omavalitsustele kui haridusasutustele,» ütles Aaviksoo. Ta ei saanud täpsustada kokku lepitud hindasid, kuid kinnitas, et nii Windowsi kui Office’i pakett jäävad madaldatud hindadega kättesaadavaks. «Haridusasutustel, kes ostavad täislitsentsiga paketi, laieneb kõikidele õpilastele õigus saada Office’i ja Windowsi pakett ja installeerida need nii oma sülearvutisse kui koduarvutisse tasuta. Kui me hindame õpilaste arvu ja korrutame selle kommertshinnaga 100 eurot, on see õpilastele kaugelt üle 5 miljoni euro ulatuv potentsiaalne soodustus,» pidas Aaviksoo soodustust tähelepanuväärseks.

«Praegune hinnaalandus on ligi 10 korda. Muidu on paketi hind 65 eurot. Avestage, et meil on umbes 10 000 arvutit haridussüsteemis.»

Hiljem täpsustas Aaviksoo, et leping kehtib 30. juunini 2017 ning põhimõtteliselt peaks pärast seda jõudma Eesti koolidenigi rikaste riikide täismahus hinnad, kui just enne seda uuesti muus kokku ei lepita.

Aaviksoo sõnul saavutati kokkulepe tänu sellele, et Eesti haridusel on renomee kui IT-põhise hariduse toetaja ja arendaja.

Haridusminister lisas, et ministeerium ei tee koolidele kohustuslikuks Microsofti tarkvara kasutamist ning mingit litsentside arvu nõuet lepingus ka pole, nii et koolid, kes eelistavad kasutada tasuta tarkvara, võivad seda jätkuvalt rahulikult teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles