Ajohhina: pisemalgi võimalusel oleksin amnestiast keeldunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabadusse pääsenud Pussy Rioti liige Maria Aljohhina nimetas Venemaa põhiseaduse 20. sünnipäeva puhuks välja kuulutatud amnestiaseadust «profanatsiooniks».

Aljohhina rääkis telekanalile Dožd, et kui oleks olnud kasvõi väike võimalus amnestiast keelduda, siis oleks ta seda ka teinud. «Ma olin ümberpaigutatava keha seisundis. Minust ei sõltunud midagi. Ma ei arva, et amnestia oli humaanne tegu, pigem oli see PR-trikk,» jutustas ta.

Tema sõnul ei pääse amnestia abil vabaks kümme protsenti kinnipeetavatest - trellide taha jääb arvukalt rasedaid naisi ja emasid.

Aljohhina selgitas, et pelgab repressioone teiste kinnipeetavate suhtes. Ta lubas, et võitleb vangide õiguste eest ka edaspidi. Tema sõnul oli trellide taga viibimise ajal kõige raskemaks asjaks näha, kuidas inimesed «lasevad käed rüppe, muutudes massiks».

Nižni Novgorodis kohtus ta juba ka inimõiguslastega, kellega arutas olukorda paranduskoloonias nr 2.

Aljohhina rääkis, et tema vabanemine kolooniast leidis aset rutuliselt ja pooleldi salaja. Kinnipidamisasutuse juhtkond ei tahtnud, et ta saaks jätta hüvasti teiste kinnipeetavatega, jutustas aktivist. Ka polnud juhid huvitatud ajakirjanike täiendavast tähelepanust, lisas ta.

Advokaat Irina Hrunova avaldas täna lootust, et lähiajal pääseb vabadusse ka Pussy Rioti liige Nadežda Tolokonnikova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles