Rull: Ilvese uusaastatervitus oli üles ehitatud klassikalise retoorikaõpetuse kohaselt

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Rull
Ivo Rull Foto: Egert Kamenik/Postimees

Suhtekorraldaja Ivo Rulli sõnul oli president Toomas Hendirk Ilvese tänavune uusaastatervitus üles ehitatud klassikalise retoorikaõpetuse kohaselt.

«Kõne alguses ja lõpus tehti viited oma lapsepõlvele, pöördumist läbis puu kasvamise kujund. Ning läbivana mõte, et me kõik ise oleme oma saatuse sepad,» ütles Rull.

«Eestlaste eneseteadvust turgutati viidetega PISA testi tulemustele ning e-riigi eduloole. President kutsus meid olema üksteise vastu hoolivamad, rohkem üksteist kuulama ja märkama ning vähem virisema ja varem ärkama.»

Rull ütles, et presidendil jätkus sõnumeid möödunud aasta viimasteks minutiteks, mil enamik kaasmaalasi juba enam kui lõbusas tujus, telepöördumise tarbeks täiesti piisavalt. «Puudu jäi aga esituse emotsionaalsusest  - pidada aastalõpu kõne praktiliselt kordagi naeratamata või kasvõi kulme kergitamata on muidugi omaette saavutus.»

«Tegelikult tuleks ka presidendile endal ärgata e-retoorikast ja märgata rohkem elu väljaspool kübermaailma. Ilves ei peaks lähtuvalt oma tulevikuplaanidest liigselt kapselduma e-riigi teemasse. Mis ilmselgelt pole kooskõlas paljude kaasmaalaste ootustega. Ja justkui presidendi kiusamiseks keeras riiklik autoregister oma e-teenused uusaastaööks kinni...»

Ta lisas, et uusaastaöö tipphetkel sobiks presidendil oma kaasmaalasi kõnetada ka huumori või eneseirooniaga vürtsitatult. «Taaskord jättis hea naljasoonega president selle võimaluse kasutamata. Arusaadav, et president peab vabariigi aastapäeval ja võidupühal peetavas kõnes olema paatoslik, ent uusaastööl võiks võtta vabamalt. Usun, et ükskord teeb Ilves sellise pöördumise niikuinii,» märkis Rull.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles