Eksperdid: kindlus Läti majanduse suhtes kasvab veelgi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti võttis vastu uue aasta ja euro.
Läti võttis vastu uue aasta ja euro. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Lätis kolmapäevast kehtima hakanud euro suurendab Eesti inimeste ja ettevõtjate kindlust Läti majanduse suhtes ja muudab asjaajamise lõunanaabriga lihtsamaks, leiavad siinsed eksperdid.

Jättes kõrvale mõned ümberseadistused, mida Baltimaades ühtset pangandussüsteemi omavad Swedbank ja Nordea pidid ette võtma, ei toonud Läti euroga ühinemine Eestis kaasa märkimisväärseid muudatusi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Näiteks konverteeritakse isegi seni lattides olnud eesti inimeste pangaarved eurodeks automaatselt ümber.

Nordea peaökonomist Tõnu Palm ütles, et mida rohkem on euroalariike, seda mugavam on ka Eesti kodanikele, küll aga lisas ta, see mõju on siiski suhteliselt tagasihoidlik, tegemist on väikese riigiga ja võib-olla rohkem puudutab see ettevõtteid, kellel on rohkem ärisidemeid Lätiga.

Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni arvates mõjutab Läti üleminek eurole ettevõtjaid, nad tunnetavad, et neil on natuke julgem Lätisse investeerida ja lätlasel siia investeerida, sest kaubavahetus on lihtsustatud. Eriti piirialadel on tunnetada, et see niisugune integreeritus võib kasvada vaikselt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles