Reinsalu: USA mõjujõu vähenemine Baltimaades teeb meile muret

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu kõne Strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuses.
Urmas Reinsalu kõne Strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuses. Foto: Kaader videost

Eesti on mures USA sõjalise mõjujõu kahanemise pärast Balti regioonis ja Euroopa riikide soovimatuse pärast täita NATO kaitsekulutuste nõudeid, ütles kaitseminister Urmas Reinsalu USAs Strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuses peetud kõnes.

Reinsalu kaardistas ettekandes need probleemid, millele Eesti tahab suunata Ameerika Ühendriikide tähelepanu ning mille meie diplomaadid kavatsevad tõstatada eelseisval NATO tippkohtumisel.

«Kõige raskem on hoida nõuet 2 protsendi riigieelarve suunamiseks kaitsekulutusteks, kui paljud, eriti meie naabrid, seda kokkulepet ei austa. Seetõttu peame NATO kogunemisel seda taas kinnitama. Sest kui me seda ei nõua, siis ma olen kindel, et see toob endaga kaasa veelgi enam kaitsekulude kärpimisi Euroopas,» ütles Reinsalu.

Teiseks on kaitseministri sõnul eluliselt oluline säilitada NATO aktiivsus ja värskendada kokkulepet NATO artiklite, sealhulgas artikkel 5, kehtivuse kohta.

Viimane USA tank lahkus Euroopast märtsis 2013. Ma ei tea, kus see tank praegu on, aga me tunneme temast puudust.

«Baltimaad on ainus regioon NATOs, kus strateegiline sõjaline tasakaal ei ole liitlaste kasuks. Seda «meie hea sõbra» Venemaa tõttu,» põhjendas kaitseminister.

Vastumeetmed sellele on tema sõnul pidev ja regulaarne õppuste korraldamine ja kaitsetaktikate planeerimine Balti regioonis.

Mitte vähem oluline pole ka see, et NATO saadaks kolmandatele osapooltele selgeid sõnumeid selle kohta, millises positsioonis Baltimaades ollakse.

Reinsalu nägi puudusi nii USA kui ka Euroopa riikide praeguses käitumises. Näiteks tuleks tema meelest õiglasemaks muuta USA ja Euroopa riikide rollid NATO kuludekoorma kandmisel.

Samal ajal on murettekitav Ameerika Ühendriikide taandumine Euroopast.

«Kuigi ma saan aru rahalistest raskustest, pean ma siiski rõhutama USA kohaloleku tähtsust ja nähtavust Baltimaades ja Euroopas,» leidis Reinsalu.

«Maailmas ei ole teist sellist jõudu kui Euroopa, kes sellises mahus panustaks Ameerika Ühendriikide juhitavasse sõjalisse operatsiooni. Samal ajal lahkus viimane USA tank Euroopast märtsis 2013. Ma ei tea, kus see tank praegu on, aga me tunneme temast puudust.»

Reinsalu ütles ajakirjanike küsimustele vastates, et Balti riikide seisukohalt on USA sõjalise jõu puhul olulisim kõik, mida saab koondada mõiste «kohalolu» alla. Näiteks sõjalised harjutused, visiidid ja tugevad poliitilised seisukohavõtud ajal, mil neid on vaja. 

«Muidugi kroonijuveel oleks alaline Ameerika Ühendriikide üksuste kohalolu Euroopa pinnal. Mul oleks väga hea meel näha USA üksuste alalist kohalolu oma kodumaal, aga ma mõistan ka tänaseid olusid. Siiski, Balti riigid on erijuhtum, mis vajab nii palju USA kohalolu kui võimalik. See oleks tõhus viis ka kohustamaks Euroopa riike täitma võetud kohustusi NATO ees.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles