Ekspert: Reinsalu väljendatud poliitikat on ajanud kõik tema eelkäijad

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Hurt
Martin Hurt Foto: Peeter Langovits/Postimees

Kaitseuuringute keskuse asedirektor Martin Hurt ütles kaitseminister Urmas Reinsalu USA sõjaliste üksuste Eestis kohaloleku teemalist väljaütlemist kommenteerides, et selles pole midagi uut ja sama suunda on ajanud ka kõik meie eelmised kaitseministrid.

«Ministri väljaütlemist tuleb tõlgendada suhteliselt laialt ja võtta seda nii, et pole realistlik arvata, et USA hakkaks siia rajama suurt sõjaväebaasi,» ütles Hurt Postimehele. «Seda kaitseminister Reinsalu tõenäoliselt ka silmas ei pidanud.»

«Räägime kohalolekust väga laialt ja selles mõttes, et Eesti pinnal, territoriaalvetes ja õhuruumis toimuksid võimalikult sagedasti ühisõppused, kus osaleksid USA relvajõud; et USA saadaks oma esindajad Balti kaitsekolledžisse ja NATO küberkaitsekeskusesse ja vajadusel ka nõunikke ja instruktoreid erinevatesse üksustesse; loomulikult käivad siia alla ka kõrgetasemelised visiidid – mida rohkem on meil visiite ja koostööüritusi, seda parem,» kirjeldas ta.

«Ma arvan, et nii minister ise kui ministeerium teavad, et USA-l pole juba ammu enam plaani ega soovi rajada Euroopasse uusi baase. Alaline kohalolek Lätis, Eestis ja Leedus – ma ei arva, et selle tekkimine oleks lähiajal väga realistlik,» lisas Hurt.

«Kindlasti ma toetan ministri väljaütlemist ja see pole kindlasti mingi uus suund, sedasama poliitikat on ajanud kõik tema eelkäijad. Mida rohkem on Eesti integreeritud NATO julgeolekualasesse koostöösse, seda parem see meile on,» arvas kaitseekspert.

Ta arvas ka, et rahvusvaheline avalikkus Reinsalu sõnu valesti ei tõlgenda. «Võib jääda vale mulje, aga ma arvan, et kui teiste riikide saatkonnad seda uudist loevad ja kajastavad, siis nad mõistavad seda nii nagu ma praegu rääkisin,» ütles Hurt.

Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles USAs visiidil olles, et Balti riikide seisukohalt on Ühendriikide sõjalise jõu puhul olulisim selle kohalolu. «Muidugi kroonijuveel oleks alaline Ameerika Ühendriikide üksuste kohalolu Euroopa pinnal. Mul oleks väga hea meel näha USA üksuste alalist kohalolu oma kodumaal, aga ma mõistan ka tänaseid olusid,» ütles Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles