Seaduseelnõu muudab kaitseväe ja kaitseliidu veteranide hüvesid

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased mullu Veteranirockil.
Kaitseväelased mullu Veteranirockil. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Valitsus kiidab homsel istungil suure tõenäosusega heaks ja saadab riigikogusse kaitseminister Urmas Reinsalu ettepanekud kaitseliidu seaduse, kaitseväeteenistuse seaduse ja kaitseväeteenistuse seaduse rakendamise seaduse muutmiseks.

Eelnõuga sätestatakse näiteks, et kui kaitseväelane või kaitseliitlane muutub töövõimetuks, makstakse talle töövõimetushüvitis välja ühekorraga.

Samuti hakatakse maksma tegevteenistuspensionile lisa rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil osalemise eest. Igal rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil osalemise eest lisandub pensionile üks protsent. Meede ei suurenda pensioni maksimummäära, mis on 75 protsenti pensioni suuruse arvestamise aluseks olevast ametikoha palgaastmestiku keskmisest.

Suurendatakse ka kaitseväelaste töövõimetuspensioni. Keskmine kaitseväelastele makstud töövõimetuspension 2012. aastal oli 353 eurot kuus.

Uueks pensioni arvestamise aluseks võetakse isikule määratud teenistusülesannete täitmisest põhjustatud töövõime ulatus ja viimane statistikaameti avaldatud pooleteisekordne keskmine brutokuupalk kalendriaastas.

Töövõimetuspensioni suuruseks on näiteks sajaprotsendis töövõimetuse korral 1006 eurot kuus, töövõime 50 kuni 90 protsendilise kaotuse korral 755 eurot kuus ning töövõime 10 kuni 40 protsendilise kaotuse korral 503 eurot kuus.

Samuti suurendatakse kaitseväelaste toitjakaotuspensioni. Eelnõuga suurendatakse toitjakaotuspensioni arvestamise baassumma suurust ja viiakse see sõltuvusse statistikaameti avaldatud pooleteisekordsest keskmisest brutokuupalgast kalendriaastas.

Toitjakaotuspension ühe toitjakaotuspensioni õigust omava isiku kohta oleks 35 protsenti, ehk 440 eurot kuus; kahe isiku kohta 55 protsenti ehk 692 eurot kuus; kolme ja enama isiku kohta 75 protsenti ehk 943 eurot kuus.

Eelnõu kohaselt jõustuvad muudatused 1. oktoobril 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles