Kross: ma pole riigisaladuse luba küsinud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross ja Urmas Reinsalu kohalike valimiste eel.
Eerik-Niiles Kross ja Urmas Reinsalu kohalike valimiste eel. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kaitseministri nõuniku Eerik-Niiles Krossi sõnul pole tal põhjust arvata, et talle ei antaks riigisaladustele juurdepääsu luba, kui ta peaks seda taotlema.

«Ma ei tea, kust nad võtavad, et ei anta, sest ma pole seda küsinud. Mul ei ole põhjust arvata, et mulle ei antaks, kui ma seda peaksin taotlema,» ütles Kross viidates Eesti Päevalehe artiklile, mille kohaselt andis kaitseminister Urmas Reinsalu tõotuse USAle, et tema nõunik ei saa kunagi riigisaladuse luba.

Krossi sõnul ei kujuta ta ette, kuidas saaksid USA diplomaadid seada takistusi Eesti Vabariigi riigisaladuse loa andmisele. «Riigisaladuse seadus annab aluse loast keeldumiseks. Minul ühtegi seaduses kirjas olevat alust pole.»

Küsimusele, miks ei kandideeri ta Isamaa ja Res Publica Liidu esimeheks, vastas Kross: «Mul pole olnud ambitsiooni kandideerida IRLi esimeheks. Ma kandideerin IRLi aseesimeheks. See on see koht, kuhu ma tahaksin saada.» Ta ei välistanud aga tulevikus IRLi esimeheks kandideerimist.

Reinsalu: Krossil pole takistusi poliitilistesse ametitesse asumiseks

Kaitseminister Urmas Reinsalu teatas, et ei nõustu Eesti Päevalehe väitega, nagu ei kandideeriks Kross tema mõjutusel IRLi esimeheks, sest ei saa asuda ministriametisse. «Lükkan selle väite ühemõtteliselt ümber. Eerik-Kross kandideerib IRLi aseesimeheks ja on minu meeskonna liige. Tal pole mingeid takistusi poliitilistesse ametitesse asumiseks,» lausus Reinsalu.

«Riigikogu liikmed ja seeläbi ministriametid määrab eesti rahvas valimispäeval. Riigisaladuse lubasid väljastab Eestis kaitsepolitseiamet, lähtudes seadusest, mitte spekulatsioonidest,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles