Anvar Samost kogub allkirju Ansipi Sotši sõitmise vastu

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samosti loodud petitsioon.
Anvar Samosti loodud petitsioon. Foto: petitsioon.ee

Ajakirjanik Anvar Samost avaldas täna Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» arvamust, et peaminister Andrus Ansip ei peaks sõitma Sotši olümpiamängudele. Mõttekaaslaste leidmiseks lõi Samost veebipetitsiooni «Aitame Andrus Ansipil õige otsuse teha!».

Nimelt andis Samost raadioeetris Kalle Muulile lubaduse, et koostab petitsiooni, mis aitaks peaminister Andrus Ansipil teha õige otsuse ning jätta minemata Sotši olümpiamängudele, mille eesmärgiks on Samosti sõnul ilustada Vladimir Putini tegevust kodanikuõiguste, sõnavabaduse ning õigusriigi piiramisel.

Kella 16.30 seisuga on Samosti üleskutse veebikeskkonnas petitsioon.ee kogunud 21 allkirja. Petitsiooni tutvustavas tekstis tuuakse välja, et Sotši olümpiamänge ei lähe vaatama Barack Obama, Angela Merkel, François Hollande, Viviane Reding, Toomas Hendrik Ilves, Dalia Grybauskaite, Donald Tusk, Frederik Reinfeldt, kuna nad ei toeta režiimi, mille ideaaliks on Nõukogude Liit. Küll aga lähevad Edgar Savisaar ja Andrus Ansip. Neist viimane on teatanud, et läheb olümpiamängudele eraisikuna, kuid osaleb siiski avatseremoonial.

Üleskutses on kirjas, et on raske näha, kuidas saaks peaminister sellisel üritusel olla lihtsalt eraisik – eriti kui temaga koos reisib välisminister. «Ka eraisikuna peaks valitsuserakonna esimees ning valitsuse juht sõnas ja teos toetama Eestile olulisi väärtusi: demokraatiat, õigusriiki, kodaniku- ja inimõigusi,» seisab üleskutses.

Peaministri büroo juht Liina Kersna kirjutas oma Facebooki kontol, et tänase «Olukorrast riigis» tasaaalustamiseks tuleb öelda, et Soomest osaleb olümpiamängude avamisel president ja lõpetamisel peaminister, Hollandist osaleb avamisel nii kuningapaar kui ka peaminister ja näiteks Lätist läheb president ning Leedust peaminister. «Kas need riigid ei pea inimõigusi oluliseks? Olümpiamängudel tuleks aukohale seada sport ja poliitika võiks jääda tahaplaanile.»

Kersna lisas, et peaminister on oma ametiaja jooksul käinud alati olümpiamängudel koos perega, puhkuse ajast ning katnud sellega seotud kulud ise.

«Minu samm pole väiklane norimine peaministri kallal. Olen tüdinud laiemast nähtusest, mida saab nimetada seisakumeeste süvenevaks mõjuks,» põhjendab Samost algatust oma Facebooki kontol. Seisakumehi iseloomustab ta järgmiste tunnustega: provintslikkus, suletus ja salastamiskirg, NLKP ridades välja kujunenud arusaam eetikast; usk iseenda paremusse ja kaasnevatesse eriõigustesse, dotseeriv, ainuteadmisel põhinev ning katkematu retoorika ja visiooni puudumine.

«Seisakumeeste mõju on hiiliv. Seisakumehed ei tungi peale. Nad süvendavad kohalolu. Seisakumehed kindlustavad stabiilsust ja tasakaalu. Nikitsevad mõne eelarverea kallal, eirates suurt pilti. Hoiavad pugejalikult kinni oma hierarhiatest. Räägivad meid monotoonse häälega surnuks,» kirjutab Samost.

Tema sõnul ei ole eraldi vaadates seisakumeeste hoiakud või teod olulise mõjuga – näiteks mõnele võib tunduda tähtsusetuna ka peaministri sõit Sotši. «Seisakumehed ise arvavad täpselt samuti,» lisab Samost.

Ta kinnitab, et tema kriitika ei ole suunatud ühegi erakonna või maailmavaate vastu, see on suunatud maailmavaate puudumise vastu ja seisaku vastu. «Kõik reformierakondlased pole seisakumehed ja kõik seisakumehed pole (veel) reformierakondlased, kuid paraku on seisakumeelsus tänase peaministrierakonna tähtis tunnus. Minul on mõõt ammu täis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles