Pool sammu õiges suunas tehtud

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb välja rakenduse kasutajaliides.
Selline näeb välja rakenduse kasutajaliides. Foto: Repro

Rahvusringhääling on vastu tulnud mobiilsetele meediajälgijatele ning konstrueerinud nutitelefonide ja tahvelarvutite tarvis rakenduse, mis võimaldab senisest mugavamalt nende raadio- ja telejaamu jälgida.


Kui varem sai kanaleid vaadata mobiiltelefoni veebilehitseja vahendusel, siis nüüd on loodud omaette kasutajaliides, milles on märksa mugavam toimetada. Selle vahendusel saab vaadata-kuulata otse ETV, ETV2, Vikerraadio, Klassikaraadio, Raadio 2, Raadio 4 ja Raadio Tallinna programmi ja arhiivi, lisaks saatekava ning täismahus uudiseid eesti, vene ja inglise keeles.

Talutav kvaliteet

Voogedastus toimib veatult hea signaaliga wifi- või 3G levialas, alla selle pole mõtet muidugi eriti proovidagi. Teleprogrammi otseedastuses saadetakse teile üsna väike pilt, nii et kui see suurema telefoni või tahvli ekraanile laiali venitada, siis muutub nähtav päris uduseks, aga on siiski vaadatav, ka tekstid ekraanil.

Arhiivi uuendamine käib kähku, näiteks eilne «Olukorrast riigis» oli arhiivis olemas juba pool tundi pärast saate lõppemist Raadio 2s. Helikvaliteet on nii voogedastuse kui ka arhiivi puhul mobiilse lahenduse jaoks talutav. Klassikaraadio kontserdielamust ei paku, kuid taustaks kõlbab muusikat kuulata küll.

Arhiivisaadete vaatamisel pakutakse nii madalat kui ka kõrget pildikvaliteeti. Viimase MP4 vormingus faili kvaliteet ületab mäekõrguselt otseedastust, kuid sööb ka vastavalt andmemahtu. Seega peaks mobiilside kasutamisel jälgima, kui suur on andmesidepakett.

Teeb, mida lubab

Kõrgema klassi telefonidel (testitud Samsung Galaxy Note’i) on rakenduse laadimine ja ühenduskiirus normaalne. Madalamas otsas (testitud LG GT540) esineb telefoni protsessori jõudlusest ja mälumahust tingitud tõkkamist, mis jälgimise ebameeldivaks muudavad. Aga kuna rakendus on tasuta (platvormid Android, iPhone ja Windows Phone), võib igaüks ise proovida, kas tema telefon suudab seda jooksutada.

Tehniliselt on huvitav märkida, et rakendus hoiatab, et mõned Samsungi telefonid ei suuda videot mängida ning selleks tuleb paigaldada eraldi arcMedia rakendus. Testis osalenud Samsung Note operatsioonisüsteemiga Android 2.3 ei saanud tõesti videoga hakkama. Pärast operatsioonisüsteemi uuendamist versioonile 4.0 ja tehaseseadete taastamist mängis video ilusti ka ilma kolmanda osapoole tarkvarata.

Juunis valiti rakendus konkursil «Eesti parim m-teenus 2012» üldvõitjaks. Tehnilisest küljest võib sellega peaaegu nõustuda: rakendus teeb, mida lubab, ei kriibi eriti silma ning on hõlpus kasutada. Paraku ei ole seal sendigi eest sedasorti innovatiivsust ega uut kasutajakogemust, millest räägiti Cannes Lions’i loovuskonverentsil ning millest võib lugeda kõrvalolevast artiklist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles