Lääne maleva kaitseliitlane taastas vana soomuki

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseliidu Lääne maleva liige Vahur Toomas taastas armetus seisukorras soomustransportööri BTR-80, mille kaitsevägi eelmisel aastal malevale üle andis.

Kaitsevägi andis mullu Kaitseliidu Lääne malevale kaks armetus seisukorras BTR-80. Soomuk on kunagi konfiskeeritud salakaup, mis püüti traktori nime all 1992. aastal riigist välja viia.

Soomuk sai uue elu Läänemaa Martna valla Kirna töökojas, kaitseliitlase Vahur Toomase visa töö tulemusena.

Kunagi Vigala Kutsekoolis mehhaanikuks õppinud, siis edasi nõukogude armees mootorite ja masinatega tegelenud, praegune Kaitseliidu nooremveebel Vahur Toomas on kohalike meestega näinud põhitööst vabal ajal tohutult vaeva, et sõjamasin korda saada. «Mõni õhtu ma tegin kolm tundi, mõni õhtu kaks tundi. Mõnikord läks terve nädalavahetus, ja siis olime neljakesi, mõni päev olime kolmekesi. Igaüks sai midagi teha,» rääkis nooremveebel Vahur Toomas.

Nüüd on soomuk peaaegu valmis. Puudu on vaid laiguline kaitsevärv, numbrimärk ning veel mõned detailid ning Kaitseliidu Lääne malevale on lisandunud visa sõjamasin.

KAMAZi mootor lükkab ligi 14-tonnist masinat edasi isegi kuni 90 kilomeetrit tunnis ja vedrustus on põlluvaheteel sõites nii pehme nagu tänapäevasel luksusautol.

Peale Lääne maleva said kaitseväelt sarnased soomukid ka Kaitseliidu Tallinn, Alutaguse, Järva, Tartu ja Harju malev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles