Täna Postimehes: Kallas teeb kõik võimaliku vasakpöörde vastu

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Toomas Huik

Eesti poliitikasse naasta kavandav Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas andis täna Brüsselist Postimehele usutluse, milles nentis, et Reformierakonda ümbritseb teatud umbusalduse väli.

Kallas ütles, et tema teeks valitsusjuhina kõik selleks, et 2015. aasta valimiste järel ei peaks paremerakonnad opositsiooni jääma.

«Selle vastu ma teen kõik, mida suudan,» ütles Kallas. «See on kindel.»

Siim Kallas jõuab Eestisse ööl vastu reedet ning kohtub homme Tallinnas Reformierakonna juhatuse ja parlamendifraktsiooniga.

Sel kohtumisel ei sünni siiski veel mingeid otsuseid järgmise valitsuse kohta, vaid tegu on arvamuste vahetusega. «Juhatus ja fraktsioon tahavad kohtuda, järelikult tuleb kohtuda,» sõnastas Kallas homse koosoleku eesmärgi.

Järgneb väljavõte usutlusest.

Kirjas parteijuhtidele te tahate, et Reformierakonnal oleks kõige veenvamad seisukohad ja ideed, et parteid usaldataks. Seda saab lugeda ka vastupidi - praegusel ajal on Reformierakonna seisukohad väheveenvad ja teda ei usaldata. Tõlgendan ma õigesti?

Reformierakonna ümber on kindlasti teatud umbusalduse väli. See on poliitikas igal pool nii, et tegijaid ei usaldata. See on pidev võitlus, omamoodi krooniline haigus. Ühelt poolt kogu aeg umbusaldatakse, teisalt pead sa kogu aeg tõestama, et oled parim.

Selles mõttes on tegemist igavese ülesandega. Usaldus on täielik siis, kui ajakirjandust ei ole olemas. Kui keegi kogu aeg küsimusi esitab, siis on ka kahtlused. Mina arvan, et see kahtlustega variant on parem.

Mille poolest oleks Kallase teine valitsus parem kui tänane Ansipi valitsus?

Praegu ei ole ju veel midagi toimunud. Peaminister ei ole kusagile lahkunud, mingeid koalitsiooniläbirääkimisi ei käi. Me saame kõigepealt erakonnakaaslastega kokku, arutame, mida võiks teha, milline võiks olla programm. Sellest on päris vara rääkida.

Reformierakond on võitnud kahed valimised, Reformierakonna esimees on olnud peaminister kaheksa aastat. Need on poliitilised faktid, millest ei saa üle ega ümber. Järelikult on see erakond olnud väga edukas.

See ei tähenda, et me oleksime [Ansipiga] täpselt sarnased. Mina olen täiesti teistsugune, ma toon mingeid muid ideid ning teistviisi mõtlemist. See on ka täiesti loomulik.

Loe edasi homse Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles