Kallas kahtleb omavalitsuste vähendamise vajalikkuses

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Toomas Huik / Postimees

Euroopa Komisjoni transpordivolinik, Reformierakonna võimalik kandidaat uue peaministri kohale, Siim Kallas ei usu enda sõnul omavalitsuste vähendamise vajalikkusesse.

«Olen alati kahelnud selles, et kui võtame inimestelt ära otsustamise ja teeme omavalitsuste arvu hästi väikeseks, siis see on meie suur õnn. Meil on ju üks omavalitsus, mis katab peaaegu pool Eestit. Kas seal pole mingeid probleeme? Teeme siis teise veel, ülejäänud Eesti peale, ongi kõik?» küsis Kallas.

Ta märkis, et mujal omavalitsuste kaotamisega väga ei tõtata, kuna peab olema mingi süsteem, mis kohalike asjadega tegeleb.

«Minu poolt on praegu veidi toores seda kommenteerida, aga ma küll ei leia, et see oleks Eesti rahva jaoks kõige tähtsam, et meil oleks vähe omavalitsusi,» ütles Kallas Eestis toppama jäänud haldusreformi kohta.

Kallas märkis Eestis välja kujunenud niinimetatud neljaparteisüsteemi kohta, et üldiselt oleks paaritu arv parem.  

«Kuid Eestis on teatud süsteem, arvan, et võrreldes Eesti kogemustega 1920. aastatest on praegune parem. Lugege kasvõi Oskar Lutsu följetone tollastest valimistest. Täpselt. Vaadake näiteks Iisraeli, kus on nii, et iga väljapaistev poliitik teeb endale partei ja järgmistel valimistel on jälle kõik teistmoodi. Siis on koalitsiooni moodustamine kirjeldamatult keeruline ja väga väikestel gruppidel on väga suured võimalused valitsust rööbastelt maha ajada,» märkis Kallas.

Ta tõdes, et Eestis on praegu neli parlamendierakonda, aga kui neid oleks veidi rohkem, ei ole ka midagi katki. «Ma ei tea, kas vähem oleks hea,» lisas ta.

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar on öelnud, et Kallas on elanud aastaid kohas, kus kehtib astmeline tulumaks, ja on vaadetelt Keskerakonnale lähenenud.

Kallas kinnitas, et  astmelisse tulumaksu ma ei usu. «See on minu jaoks fundamentaalne küsimus, et ma ei saa aru, miks astmeline tulumaks on õiglasem. Ma ei saa sellest aru ja mina ei toeta kunagi astmelist tulumaksu. See, et jõukamad inimesed kannavad suuremat koormust, on loogiline. Nad kannavad seda nii või teisiti. Aga selleks on hoopis teisi variante. Mayer Amschel Rothschild, kes asutas Rothschildi pangamaja, annetas alati kümme protsenti oma tulust heategevuseks. See võiks olla üks hea tava,» rääkis Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles