Koort: Euroopat võib oodata põgeniketulv Ukrainast

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort.
Erkki Koort. Foto: Margus Ansu / Postimees

Siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort ütles, et kui olukord Ukrainas halveneb veel, võib Euroopa riike oodata põgeniketulv Ukrainast.

Koort ütles Postimehele, et kui ka varasemad sündmused nõudsid Ukrainas ohvreid, siis tänane öö tõi palju verist lisa ning nüüd sõltub kõik sellest, mis edasi saab. «Kui vaadata Krimmi parlamendi avaldusi, samamoodi Lvivi piirkonnas ja Kiievis toimuvat, siis üleskutsed, mis on kõlanud, et Euroopa peaks jõuliselt seisukoha võtma, on väga põhjendatud. Kui Ukrainas peaks käiku minema must stsenaarium, siis võib Euroopat oodata väga palju põgenikke Ukrainast,» lausus ta.

Koorti sõnul võib arvata, et põgenikud suunduvad eelkõige Poolasse, Slovakkiasse, aga ka Balti riikidesse, nende seas Eestisse. «Meil on suhteliselt suurearvuline ukraina kogukond ja kogukonna olemasolu tähendab tavaliselt ka seda, et inimesed sinna võivad siirduda,» märkis ta.

Koorti sõnul saavad kindlasti suurema surve osaliseks Poola ja Leedu, kuid arvestades ukraina kogukonna suurust ka näiteks Saksamaal või Itaalias, on võimalik põgenikesurve Euroopas laiem probleem, milleks ei olda ilmselt valmis.

Tema hinnangul peaks Euroopa Liit püüdma kiiresti konflikti lahendada ning saada rahumeelseks lahenduseks läbirääkimiste laua taha kõik osapooled. «Loomulikult oleks olnud paslik seda varem proovida, aga ju siis loodeti, et Ukraina režiim ei rakenda sel kujul jõudu,» ütles Koort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles