Neljapäeval Postimehes: Eesti on avaandmete üllitamisel teistest maha jäänud

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti avaandmete portaal.
Eesti avaandmete portaal. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti riik lubas juba ammu hakata rohkem avalikku infot kättesaadavaks tegema masintöödeldaval kujul, kuid rahapuudusel jäi see kava 2012-2013 aastateks seisma. Nüüd on alanud katsed asja taas liikuma lükata.

Avaandmed on sellised vabalt veebist kättesaadavad, masinloetavas formaadis andmed, millele ei ole seatud kasutuspiiranguid.

Majandusministeeriumi riigi infosüsteemide osakonna (RISO) talituse juhataja Uuno Vallneri sõnul tegeleti meil kõige sellega viimati aktiivselt 2001. aasta lõpul ja 2012. aasta algul. «Loodi avaandmete teabevärava pilootversioon, täiendati avaliku teabe seadust taaskasutamise nõuetega, käivitati pilootprojekte,» loetles Vallner. «Pärast seda ei leitud ligi kaks aastat ressursse alustatu jätkamiseks.»

Nii on teabevärav opendata.riik.ee püsinud pikka aega külmutatud seisus. Lääneriikides, nt USAs ja Ühendkuningriigis on sellega samas põhjalikult tegeldud ning veebis on saadaval hulk nende riikide avaandmetele tuginevaid rakendusi.

Loe põhjalikumalt homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles