Kaitsevägi võtab Aafrika missioonile kaasa neli soomukit

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsevägi võtab märtsis algavale Kesk-Aafrika Vabariigi missioonile kaasa neli soomukit.

«Kaitseväe üksus võtab missioonile kaasa neli soomukit Sisu XA-180 ja need viiakse kohapeale lennutranspordiga,» ütles kaitseväe peastaabi pressiesindaja nooremleitnant Kristel Maasikmets Postimehele.

Soomukite kohaletoimetamise detailid on veel selgumas.

Riigikogu võttis eile vastu otsuse, mille kohaselt saadab Eesti kuni 55 kaitseväelast Euroopa Liidu juhitud rahutagamismissioonile Kesk-Aafrika Vabariiki.  Kava järgi sõidab missioonile rühmasuurune üksus ja selle toetuselement ehk ligi 50 kaitseväelast.

Riigikogu otsuse kohaselt võib missioonil osaleda kuni 55 kaitseväe tegevväelast alates otsuse jõustumisest kuni 31. augustini.

Eesti üksuse osalemine missioonil on ühekordne, mis tähendab, et pärast neljakuulise rotatsiooni lõppu uut rühma Kesk-Aafrika Vabariiki ei lähetata. Küll võimaldab parlamendi tänane otsus kasutada kuni aasta lõpuni missioonil veel kuni viit staabiohvitseri.

Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles eelmisel nädalal riigikogus, et kaitsevägi on valmis üksuse välja saatma märtsi algusest. «See, millal täpselt Euroopa Liidu missioon algab ja saavutab oma täieliku rakenduse, selgub lähinädalatel,» lausus ta.

Missioonile siirduv üksus on praeguseks juba komplekteeritud ja on alustanud missioonieelset väljaõpet. Reinsalu sõnul on tegu Scoutspataljoni jalaväerühma ja neid toetava väikese logistikaüksusega, kellest enamiku moodustavad 2012. aasta novembris Afganistani missioonilt naasnud elukutselised kaitseväelased, kes võtavad väekaitse suurendamiseks kaasa ka Pasi soomukid.

Kaitseväe operatsioonile kulub hinnanguliselt 2,7 miljonit eurot, mis kaetakse kaitseministeeriumi valitsemisala tegevuskulude eelarvest. Reinsalu kinnitas, et riigikaitse arengukavas ette nähtud ülesannete täitmist missioon ohtu ei sea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles